In beeld: buiten een oude weverij, binnen een lichte gezinswoning

07/07/16 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:08

Benedikt en Isadora wonen met hun twee kinderen in de Tissage du Ruyen in Kluisbergen. De winkelhal van deze voormalige weverij uit het interbellum verbouwden ze tot een gezellige familiewoning, maar aan het buitenzicht werd nauwelijks geraakt.

De weverij uit 1920 werd in 2002 gedeeltelijk eigendom van Benedikt en Isadora. Het koppel heeft een standenbouwbedrijf en daarvoor waren ze op zoek naar een grote opslagplaats. Ze zochten in eigen regio, met als belangrijkste parameter een goed aantal vierkante meter. Toen ze de weverij voorbijreden, konden ze vanop de straat nog niet vermoeden welke oppervlakte er achter het poortgebouw lag, maar hun aandacht was in elk geval gewekt toen ze het "Te koop"-bordje zagen.

Weven werd er al jaren niet meer gedaan. De eigenaar had er nu een bedrijf in kussens, maar het pand stond al een tijdje te koop. De gemeente had ooit het vage idee opgevat om er een sport- of cultuurcomplex van te maken, maar de plannen van Benedikt en Isadora konden de eigenaar zeker ook bekoren. Bovendien konden ze er hun materiaal stockeren én er gaan wonen. Een meevaller: de eerste vijftig meter van het terrein, gezien vanaf de straatzijde, was ingekleurd als woonuitbreidingsgebied, de rest industriegebied. In die eerste zone kon renoveren dus met een klassieke bouwaanvraag. Geen administratieve bijkomstigheden dus.

Het toen nog kinderloze koppel bouwde in één van de opslagplaatsen een box waar ze konden gaan wonen. Zonder rechtstreeks daglicht of veel hedendaags comfort, maar creatief en vooral: tijdelijk. En toen kwam er een kindje en even later nog eentje. Belangrijke knopen moesten worden doorgehakt: weggaan of blijven? Opknappen of tabula rasa? Aan opties geen gebrek, ook gezien de administratief dankbare uitgangspositie: het atelier, de oude kantoren, de vroegere winkelruimte,... allemaal kwamen ze in aanmerking als nieuw onderkomen.

Lees de volledige reportage deze maand in Ik Ga Bouwen.

Tekst: Sofie De Vriese

Architect: KNAP

Onze partners