In beeld: Betaalbare renovatie met ecologische materialen

16/06/15 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

Van een traditionele rijwoning met twee achter elkaar liggende ruimtes, maakte architect Frédéric Brausch een duplex die uitgeeft op de tuin met daarbovenop een studio. Een nieuwe uitbouw en bergingen op maat zorgen ervoor dat de bewoners de ruimte ten volste kunnen benutten. Het project draaide rond zuinigheid, en dat geldt zowel voor het energieverbruik als voor het budget.

Deze Luikse wijk met glooiende kasseistraten wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van rijhuizen uit het begin van de vorige eeuw. In de jaren 80 veroorzaakte een aardbeving hier veel schade. Heel wat Luikenaren verlieten de buurt en er kwamen nieuwe bewoners die de mouwen opstroopten om de beschadigde woningen te renoveren. Dit zorgde voor een 'vernieuwing' van de bevolking, de sfeer en de gebouwen.

Het is in een van deze straten dat architect Frédéric Brausch en zijn vrouw hun huidige woning vonden. "We kwamen thuis van een reis en wilden ons settelen", vertelt Frédéric. "Ik kende de wijk goed, maar het is er niet goedkoop. Op een dag zagen we toevallig dit huis te koop staan. De prijs lag boven ons budget, maar we deden toch een bod. Drie maanden later werd het aanvaard."

Het huis was in slechte staat en was voor de gemiddelde koper dan ook niet aantrekkelijk. De architect zag wel het potentieel van de woning. Achter een rode bakstenen gevel gingen twee achter elkaar liggende ruimtes schuil, met daarachter nog een kleine uitbouw die op een donker koertje uitgaf. De aanpalende huizen kwamen achteraan een stuk hoger, waardoor het licht zijn weg naar de leefruimtes nog amper kon vinden. "Het was dus nodig om die lage uitbouw af te breken om iets groters te bouwen en het huis grondig te kunnen isoleren", vertelt Frédéric Brausch.

Licht en lucht

Het idee: het interieur opengooien en de leefruimtes meer naar het zuiden verplaatsen, richting tuin. Maar de woning moest ook worden opgedeeld. Gezien de eigenaars zelf de handen uit de mouwen gingen steken - ze hadden er vijf jaar voor nodig - richtten ze op de tweede verdieping een studio in om daar te kunnen wonen terwijl ze beetje bij beetje de rest van de woning renoveerden. Op die manier spaarden ze ook extra huurkosten uit. Het huis bestaat bijgevolg uit een duplex op de beneden- en eerste verdieping, met daarbovenop een studio, die eventueel zou kunnen worden ingericht als gastenverblijf.

De werken startten op de bovenste verdieping. De eigenaars richtten eerst dit kleine verblijf in en werkten zich vervolgens kamer per kamer een weg naar beneden. Tot ze aan het belangrijkste element van de verbouwing kwamen: de achtergevel. Van de oude uitbouw werd aanvankelijk enkel de eerste verdieping afgebroken, zodat de rest kon dienen als "stelling" om de nieuwe structuur te kunnen bouwen die nu de volledige breedte tussen de twee gemene muren inneemt. De rest van de uitbouw werd vervolgens afgebroken om de achtergevel te kunnen plaatsen, die werd bekleed met een eikenhouten beplanking.

Tekst: Anne-Catherine De Bast

Foto's: Laurent Brandajs

Architect: Frédéric Brausch

Onze partners