Extra ruimte in de hoogte

14/01/11 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:06

Een vernieuwde achterbouw en een extra verdieping op het dak zijn de ingrediënten van een verbouwing van een rijwoning.

KRACHTLIJNEN 1. De achterbouw met keuken beneden en badkamer boven kreeg grote glaspartijen om licht, ruimtelijkheid en diepte te geven aan het vrij smalle volume. 2. Op het bestaande volume werd het oude hellende dak vervangen door een nieuwe volwaardige verdieping met plat dak en een dakterras. 3. De achtergevel werd geïsoleerd met isolatieplaten, waardoor de rijwoning voldoet aan de huidige standaard.

ARCHITECTBaeyens & Beck ingenieur-architecten bvba

De wijk ontstond vanaf 1926 op de terreinen van de Wereldtentoonstelling van 1913. Een deel van de buurt bestaat uit vrijstaande villa's, een ander deel uit straten met voornamelijk fraaie rijwoningen. Doordat alle huizen in dezelfde stijlperiode werden gebouwd, straalt de buurt een zeer homogene klasse uit.

De wijk vormt een staalkaart van de Gentse Interbellumarchitectuur en werd in 1994 beschermd als stadsgezicht. "Binnen heb je de vrije hand, maar het straatbeeld en dus de gevels moesten gevrijwaard blijven," verduidelijkt ingenieur-architect Yannick Baeyens.

Achterbouw + dakterras

De renovatie bestond uit twee ingrijpende componenten: de achterbouw werd vernieuwd en boven op het bestaande huis kwam een extra verdieping met een dakterras. Oorspronkelijk was er een hellend dak waarvan de helling van het dakschild achteraan vrij diep doorliep: de kamer op de tweede verdieping werd vrijwel gehalveerd door die helling.

Het hellend dak verdween, de achtergevel werd opgetrokken zodat die bewuste kamer op de tweede verdieping een volwaardige kamer werd, en in de plaats van de oude zolder kwamen een box in houtskelet met een ontspanningsruimte, en een zonnig dakterras. De box is van op straat niet zichtbaar omdat hij zich twee meter achter het vlak van de voorgevel bevindt. De buffer wordt gevormd door het dakterras, dat afgewerkt is in hardhout.

De achtergevel werd afgewerkt met isolatieplaten (polystyreen) en een witte gevelpleister. Het isoleren van de bestaande woning was niet verplicht, maar de eigenaars kozen er wel voor om ook het bestaande volume aan de actuele standaard aan te passen. Het oorspronkelijke volume werd behouden en grondig gerenoveerd. Ook de indeling van de achterbouw bleef behouden: keuken beneden, badkamer op de eerste verdieping.

Sterren kijken De voornaamste structurele ingreep was een groot hoekraam dat van de grond tot aan de dakrand reikt. Een vast raampaneel dat overhoeks doorloopt mondt uit in een schuifraam.

Ook in de badkamer, boven de keuken, is er voor voldoende daglicht gezorgd, zonder dat de privacy van de bewoners in het gedrang komt. Een verticale glasstrook loopt door tot in het dakvlak en via een lichtstraat in het plafond over de hele lengte van de badkamer. Resultaat is dat de bewoners nu van in hun bad naar de sterren kunnen kijken.

Sofie De Vriese

Onze partners