Evenwicht tussen authenticiteit en modernisme

16/05/11 om 18:32 - Bijgewerkt om 18:32

Toen de eigenaars het pand aan de Parkstraat in Leuven kochten, was het een afgeleefd studentenhuis met een aantal kleine kamers, elk met hun eigen sanitaire ruimte.

KRACHTLIJNEN 1. Een geslaagde combinatie tussen mooi klassiek en modern comfort. 2. De hedendaagse uitbreiding achteraan is bijzonder geslaagd. 3. De vele doorkijken in de woning brengen veel licht en ruimte. 4. Veel respect voor nog goed bewaard gebleven architecturale elementen.

ARCHITECTCollectiv4 Architects

De grote uitdaging bestond erin van het karaktervolle herenhuis een waardevol en architecturaal geslaagde, moderne woning te maken. De renovatie werd vooral doorgevoerd op het gelijkvloers en op de eerste verdieping, de rest van de woning is gewoon opgefrist en geschilderd.

Stap 1: afbreken veranda

Eerst begonnen ze met het strippen en helemaal afbreken van de oude veranda aan de achterzijde van de woning. In plaats van de veranda kwam de keuken, in een vrij eenvoudig, nieuw volume waarin veel glas is verwerkt. "Het was zaak om te ontwerpen vanuit een beleving van binnen naar buiten met een open grondplan op het gelijkvloers. Daarbij was het zicht op de tuin in een stadsomgeving een belangrijke factor."

Voor de buitenkant van het nieuwe volume werd gekozen voor een simpel, zo neutraal mogelijk materiaal: een bekleding in zwart zink. Een logische keuze, aangezien het om een rijwoning gaat in een vrij dicht bebouwde omgeving. Het geheel mag dan ook niet te druk ogen. De keuze voor het eenvoudige materiaal brengt rust, het materiaal gaat op in de diepte van de stadstuin.

Die keuken neemt een centrale plaats in de woning in. Aan de overzijde, tegen de leefruimte aan, treffen we ook een aantal plafondhoge kasten, die dienen als bijzonder handige (extra) opbergruimte. Daarin werden ook alle technische leidingen ondergebracht. De architecten maakten op die manier van de nood een deugd.

Multifunctionele bibliotheek

Een bestaand volume boven de veranda dat vroeger de badkamer huisvestte, is vandaag een multifunctionele bibliotheek geworden, een ruimte waar zowel de ouders als de kinderen graag vertoeven. Op de eerste verdieping zien we een groendak (met een toplaag van plantjes) dat speciaal werd ingericht om eventuele oververhitting in de woning tegen te gaan.

Op vraag van de bouwheer werden, waar mogelijk, licht en ruimte geïntegreerd. "We creëerden weloverwogen openingen en lichtstraten in alle volumes. Het gaat meestal om transparant glas, waardoor licht gemakkelijk kan doordringen in de aanpalende vertrekken. Zo ontstaat interactie tussen de woon- en leefruimtes. Ondanks hun transparantie creëren die openingen ook een zekere geborgenheid. Achteraan, in de opkant, bevindt zich nog eens een frontale lichtstraat (in L-vorm) naar de tuin toe, wat nog meer licht oplevert."

Energievoorzieningen

Ten slotte valt nog op te merken dat deze woning ook goed scoort op het vlak van energievoorzieningen. "De houten dakconstructie werd volledig opgevuld met isolatie. De uitbreiding in de keuken heeft vloerverwarming. De andere kamers in de woning worden verwarmd met radiatoren, aangesloten op de hoogrendementsketel op gas. Voorts wordt de woning verlucht met een systeem C, waarbij lucht wordt aangevoerd via roosters in de ramen."

Dirk De Mesmaeker

Lees meer over:

Onze partners