Een volume met veel mogelijkheden

30/08/11 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:27

Architect Geoffroy Jacquemin renoveerde een oude gezinswoning om er met vrouw en kinderen te kunnen wonen.

KRACHTLIJNEN 1. De hedendaagse transformatie verloochent het vroegere karakter van het huis niet. 2. De knusse uitstraling van de woning. 3. De energiezuinige constructie die dankzij de extra inspanningen op het vlak van isolatie en ventilatie, bijdraagt tot het comfort van de bewoners. 4. De prettige wisselwerking tussen de verschillende zones, die elk een eigen inrichting en sfeer genieten. 5. De lichtinval in de keuken en de aparte eethoek, waar de bewoners vaak vertoeven. 6. De warme uitstraling te van de stenen en de geschiedenis van het pand verlenen de woning een bijzonder karakter.

ARCHITECT Geoffroy Jacquemin, architectuurbureau Trema

Geoffroy Jacquemin ging in de provincie Luxemburg op zoek naar een te renoveren pand waarin hij met zijn gezin kon gaan wonen. Uiteindelijk besloot hij dat van een tante over te kopen en naar zijn smaak te verbouwen. Het ging om een oude hoeve uit 1904, bestaande uit een woongedeelte en een stal. Het wolfdak was typisch voor de streek.

Om zich van de bestaande structuur te ontdoen en alles te kunnen inrichten zoals hij wou, wijzigde Geoffroy Jacquemin het oude houten gebinte, dat voortaan niet meer op de dragende tussenmuren zou rusten. Binnen werd verder alles gesloopt, behalve een vloer en een dikke, centrale muur die vroeger als draagmuur fungeerde, maar nu niet langer tot aan het dak doorloopt. Het bovenste gedeelte vervult voortaan de functie van borstwering ter hoogte van het bordes op de eerste verdieping.

Cortenstaal

In de praktijk veranderde er nauwelijks iets aan de voorgevel, al werd de inkom verplaatst naar de vroegere stal en werd het raam vergroot. In tegenstelling tot de zuidkant waar de raamopeningen groot zijn, zijn ze in de topgevels eerder klein om blikken van buren te omzeilen. Aan de westelijke zijde vertoont het huis een uitkragend element. Die uitbouw in Cortenstaal schept ruimte voor een indirecte natuurlijke lichtinval zonder ingrepen in de omgeving. Alle moderne interventies springen in het oog door een gevelbekleding in staal, terwijl het oude volume volledig bepleisterd werd.

Sfeervol

Het salon en de eetkamer werden ondergebracht in het oude woonhuis en genieten van een uitzicht op de tuin langs de zuidkant. In de semimassieve parketvloer in eik werd de verwarming ingewerkt. De oude stenen muren bleven zichtbaar, terwijl het plafond in beton het reliëf kreeg van het generfde hout waaruit de bekisting werd vervaardigd. De aluminium ramen zijn chocoladebruin. Het interieur is knus, ondanks de bewuste keuze om het ruwe uitzicht van verschillende elementen te behouden. Als aanvullende verwarming zorgt een houtkachel voor een sfeervolle toets.

Energieverbruik

Met het oog op het energieverbruik, besteedde de architect extra aandacht aan de isolatie: de volledige mantel werd opnieuw geïsoleerd. Op de gevels werd een isolatielaag van 15 cm aangebracht. Daarna kregen ze een nieuwe taupekleurige pleisterlaag, net als vroeger. Hetzelfde principe werd gehanteerd voor de vloer op het gelijkvloers, die met enkele centimeters werd opgehoogd. Het dak werd volledig vernieuwd, geïsoleerd en bedekt met leisteen in de vorm van een halve maan, identiek aan de oorspronkelijke dakbedekking. Op die manier behaalde de architect een K-isolatiecoëfficiënt van 33, wat vrij uitzonderlijk is voor een oude woning. Hij installeerde tevens een ventilatiesysteem met dubbele flux én fotovoltaïsche zonnepanelen.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 343 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Onze partners