Een uitstulpende box

23/05/12 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

De nood aan meer ruimte en privacy heeft geleid tot een geslaagde en praktische verbouwing van deze woning.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De eenvoud van de ingreep: door een nieuw volume als een box tegen de bestaande woning te schuiven, krijg je een heel aparte ruimte, als een hotelsuite. 2. Het nieuwe volume past perfect bij de bestaande woning, er treedt als het ware een dialoog tussen beide op. 3. De goede communicatie en grote luisterbereidheid tussen bouwheer en architect.

Ontwerp

Architect Thierry De Vos, Tarch Architectenbureau - 09 234 26 21

De nood aan meer ruimte en privacy heeft geleid tot een geslaagde en praktische verbouwing van deze woning. We bevinden ons in een rustige verkaveling aan de rand van Brasschaat. De eigenaars wilden op het gelijkvloers leven en slapen. Dankzij het creatieve denken van de architect werd een geslaagde oplossing gevonden in de vorm van een uitbouw, een nieuw volume dat als het ware als een box in de bestaande woning werd geschoven.

De geschiedenis van de huidige woning van Patrick en Hilde gaat terug tot eind jaren 80. "We woonden beiden op een appartement in Boechout", aldus Hilde. '"Ik werkte in Merksem en aanvankelijk gingen we op zoek naar een bouwgrond in de buurt van Hove, waar mijn man afkomstig van is. Maar we kwamen snel van een kale reis terug. De prijzen waren erg duur, ook toen al. Op een dag belandden we toevallig in Brasschaat. Het ging om een verkaveling, waarbij een stuk grond te koop werd aangeboden. We waren meteen verkocht! De uitstekende ligging, pal naast een groene zone, was een van de doorslaggevende argumenten om de grond aan te kopen. In 1989 hebben we gebouwd en nog in datzelfde jaar zijn we in onze woning getrokken. Dat was amper één jaar na de aankoop van het perceel."

Patrick en Hilde woonden al die jaren graag in hun huisje, goed gelegen, dicht bij het centrum van Brasschaat en toch heel rustig. Maar zoals dat vaak gaat, zijn de woonnoden van vandaag niet meer dezelfde als die van 30 jaar geleden. En dus besloot het koppel de woning te (laten) verbouwen, een verlangen dat onder andere ook werd ingegeven door de opgroeiende kinderen in huis. "Die zijn vandaag 19 en 21 jaar oud. Ouder wordende kinderen hebben meer nood aan ruimte en privacy", aldus Patrick. "Ze hadden al wel een eigen kamer, maar daar was geen televisie, er was weinig of geen ruimte om vrienden en vriendinnetjes te ontvangen... Kortom, er was nood aan een ruimere eigen plek. En ook wij, als koppel, voelden een behoefte aan meer privacy. We waren het bijvoorbeeld beu om 's ochtends in de rij te moeten staan voor de badkamer..."

Dirk De Mesmaeker

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 351 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Lees meer over:

Onze partners