Een schelp om in te wonen

06/08/10 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Architect Nicolas Van Eetvelde verdubbelde met een paar eenvoudige ingrepen het woonoppervlak van 50 naar ruim 120 m².

KRACHTLIJNEN 1. Harmonie tussen het bestaande en het nieuwe. 2. Optimale, driedimensionale benutting van de beperkte ruimte. 3. De vele ingrepen die het ruimtegevoel versterken. 4. De openheid en het vele licht in de woning. 5. Door gebruik van lichte materialen (hout, zink) moest de bestaande structuur niet aangepast worden.

ARCHITECTVan Eetvelde Architectes, Nicolas Van Eetvelde

De woning is gelegen in een charmante straat in Ukkel. De buurt is gelardeerd met villa's, groot en klein. Maar je vindt hier even verderop ook nog bescheiden werkmanshuisjes. Het geheel oogt als een aantrekkelijk lapje stedelijk randweefsel aan de zuidkant van Brussel. De werkmanshuisjes kwamen er toen het justitiepaleis van Joseph Poelaert werd gebouwd. Een deel van de Marollen moest plaats ruimen voor het kolossale gebouw. Gelukkig konden de werklieden verhuizen naar het nog landelijke Ukkel

Een paar jaar geleden kocht Nicolas Van Eetvelde met zijn vrouw het schattige villaatje in de Molenstraat. De woning was piepklein en bestond slechts uit één bouwlaag. Met de geboorte van de twee kinderen werd de woning al snel veel te krap voor het jonge gezin. De amper vijftig vierkante meter bewoonbare woonruimte op het gelijkvloers vroeg dringend om een uitbreiding en een totaal andere functionele indeling.

Verruimende werking

De gelijkvloerse verdieping van de woning beslaat precies 50 m². Dat is niet groot, maar door het vele licht, de openheid en de slimme doorsteek naar een tussenverdieping boven de garage lijkt het groter dan het is. Deze nieuwe ruimte doet dienst als bureauhoek voor het gezin, en roept door de riante ramen een prettige, ruimtelijke ervaring op. Het vele licht in huis doet wonderen en heeft een verruimende werking. Hierbij speelt het in het dak geïntegreerde raam, waardoor de zenitaal licht recht in de traphal tuimelt, een belangrijke rol.

In de optopping - een constructie va n hout om de bestaande structuur te sparen - bevinden zich nu twee slaapkamers en een badkamer. In zijn uitgekiend concept heeft de architect ook het dak van de garage benut. Van Eetvelde nam de oppervlakte ervan mee in zijn ontwerp en creëerde hierdoor 20 m² extra woonruimte.

Eenvoud

Het totaalconcept is zo simpel en siert door zijn eenvoud. De ribben van de 'scheepsromp' zijn samengesteld uit drie aan elkaar gekleefde en vastgeschroefde multiplexpanelen van elk 18 mm dik. De daarop liggende zinklaag werd voorgepatineerd door middel van een chemisch procedé en zorgt voor een fluweelmatte, grijze textuur.

Toch werden niet alle oude elementen zomaar overboord gegooid. Zo liet de architect bewust de oude sierpleister in ere. De brokkelige structuur ervan geeft de gevel een onbeschrijfelijke charme. Oud en nieuw laten zich gemakkelijk lezen.

Philip Willaert

Onze partners