Doordachte gedaanteverwisseling

17/02/11 om 17:21 - Bijgewerkt om 17:21

De renovatie van een oud Brussels pakhuis, het resultaat van een samenwerking tussen twee pas afgestudeerde architecten.

KRACHTLIJNEN 1. Het hergebruik van de bestaande structuur van het pakhuis en van de verticale circulaties (lift en trap). 2. Het creëren van een hedendaagse gevel zonder afbreuk te doen aan de waarde van het erfgoed. 3. De aanleg van ruime terrassen in een dichtbebouwde zone vlakbij het centrum van Brussel. 4. De doordachte indeling van elke verdieping in functie van de natuurlijke lichtinval.

ARCHITECTEN Bureau Bouchat - van der Plancke/ BoP Architecture

Een oud pakhuis met hedendaagse technieken weer tot leven wekken, de structuur behouden om de renovatiekosten te beperken, vier aparte en kwalitatieve wooneenheden inrichten, een privéparking voor het geheel aanleggen, de gemeentelijke en gewestelijke autoriteiten overtuigen...

Tal van uitdagingen moesten door BoP Architecture met bezieling tot een goed einde worden gebracht. Zonder in herhaling te vallen laat elk appartement de bewoners van hun eigen identiteit genieten.

Vier wooneenheden De renovatie streefde meerdere doelstellingen na. Er werden vier wooneenheden ingericht (waarvan eentje voor elk van beide architecten) en een architectuurbureau. Midden in de stad zou een eigen parkeerterrein van grote waarde blijken.

"De keuze om het architectuurbureau op het gelijkvloers onder te brengen was vrij logisch omdat de beschikbare oppervlakte er nogal beperkt bleek", vertelt een van de ontwerpers, Frédéric Bouchat. "Een gedeelte van die verdieping wordt achteraan nog altijd in beslag genomen door de winkel die het pakhuis verkocht.

Bovendien was de hoogte op die verdieping te beperkt om er leefruimten van te maken." De vier flats beslaan dan ook elk een plateau, van de eerste tot de vierde verdieping. Op de eerste etage ligt een appartement met een ruime slaapkamer en een bureau dat ook als tweede slaapkamer kan fungeren. De andere verdiepingen herbergen flats met twee slaapkamers.

Natuursteen

Oorspronkelijk zou de gevel met hout worden bekleed. Maar omdat het pand in de buurt van een geklasseerde kerk ligt, werd dat materiaal verboden. Daarom kozen de ontwerpers voor natuursteen die ook terug te vinden is in de gevels van de meeste herenhuizen in de buurt. Natuurstenen platen werden mechanisch aan de gevel bevestigd en in een moderne stijl verwerkt.

De structuur van het bestaande pakhuis was opgebouwd uit horizontale en verticale draagbalken in metaal, waarop de betonnen vloerplaten rustten. Die structuur bleef grotendeels gevrijwaard. Enkele extra draagbalken maakten de aanleg van vijf ondergrondse parkeerplaatsen mogelijk.

De meeste bestaande palen en balken zijn nog zichtbaar. In sommige wooneenheden werden ze benadrukt en kregen ze een met de muren contrasterende kleur. In andere gaan ze discreter op in het interieur.

Natuurlijke lichtinval

Natuurlijke lichtinval is doorslaggevend voor de kwaliteit van elke leefruimte. In appartementen van vijftien meter diep is natuurlijk licht niet zo eenvoudig binnen te loodsen. Vooral niet als de flats drie of vier verdiepingen onder de naburige daken liggen, in smalle straatjes.

De natuurlijke lichtinval was niet het enige element dat bepalend bleek voor de inrichting van de wooneenheden. In de drie hoogste flats valt sowieso meer natuurlijk licht binnen. De vorm van het perceel, achteraan schuin uitlopend, leidde tot een andere indeling van de leefruimten.

Cédric Bourgois

Onze partners