Afgewerkt tot in de puntjes

16/04/13 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

Het bouwperceel was niet breed maar ook de architectuur noopte tot compact bouwen.

Het bouwperceel was niet breed maar ook de architectuur noopte tot compact bouwen. Op die manier bleef er voldoende budget over om de woning meteen tot in de puntjes af te werken.

Dit gezin in Galmaarden gooide het roer volledig om. Ze verkochten hun kleine, landelijke woning in Herne en gingen voluit voor een strakke en compacte maar toch gezellige woning met veel lichtinval. Bovendien wilden ze geen sleutel-op-de-deur woning maar een uniek project dat helemaal op hun wensen is afgestemd binnen het vooropgestelde budget. Gedurende het volledige bouwproces konden ze rekenen op de professionele begeleiding van het architecten- en interieurbureau AR+.

Cederhouten wand

De woning is vrij compact. De bouwgrond was niet breed en groter bouwen zou de architectuur ook niet ten goede zijn gekomen. In plaats van één bouwblok werd gekozen voor meerdere volumes in baksteen. Dat maakt dat het vloeroppervlak van de benedenverdieping groter is dan die van de verdieping. Een grijs geoliede, cederhouten wand aan de straatkant - die verder doorloopt in de garagepoort - markeert de strakke, bakstenen volumes, slechts onderbroken door een smalle, lage opening.

De inkijk is op die manier gedoseerd en de bewoners krijgen geen geïsoleerd gevoel. Achter de houten wand werd een klein avondterras ingericht omdat aan die kant de zon ondergaat.

"We wilden een strak interieur maar het moest ook gezellig zijn. Je mag niet het gevoel krijgen dat er niet geleefd wordt in onze woning. Mijn man vindt het soms niet kindvriendelijk genoeg. Ik kan geen rommel zien. Alles moet steeds netjes opgeborgen zijn", vertelt de eigenares. In de zithoek bevindt zich een lange kastenwand met een houthaard en heel wat opbergruimte. Ook het televisietoestel kreeg hier een plaats, achter een schuifpaneel dat dichtgaat wanneer het toestel uit is.

Ingrid Allaerts

Onze partners