"Zonnepanelen nog steeds een interessante investering"

dinsdag 31 januari 2012 om 20u05

Zonnepanelen blijven een interessante investering. Ze kunnen dubbel zoveel opbrengen als een spaarboekje. Dat zegt Test-Aankoop.

Zonnepanelen © Reuters

Door het schrappen van de fiscale aftrek en de lagere tegemoetkoming voor groenestroomcertificaten duurt het nu 4 tot 5
jaar langer alvorens men de investering in zonnepanelen heeft terugverdiend. Volgens Test-Aankoop blijft het plaatsen van zonnepanelen echter een interessante investering die meer dan het dubbele oplevert van een spaarboekje.

Rendement

Test-Aankoop gaat in haar berekening uit van een doorsnee-installatie van zonnepanelen met een vermogen van 5 kilowattpiek (kWp) en een oriëntatie op het zuidoosten of zuidwesten. Tegen een aankoopprijs van 3.000 euro per kWp zal dit nog steeds een jaarlijks rendement opleveren van 4,5 à 5 procent over een termijn van 20 jaar.

Een begininvestering van 15.000 euro heeft na 25 jaar - de gemiddelde levensduur van dergelijke installatie - 55.000 euro opgebracht, terwijl dat op een spaarboekje (tegen 2 procent) slechts 30.000 euro zou zijn.

Investering

"Waar u uw investering vroeger, afhankelijk van het gewest en de precieze voorwaarden, in 5 tot 8 jaar had terugverdiend, zal het nu 7 tot 12 jaar duren", aldus Test-Aankoop dat de hoop uitspreekt dat een verdere prijsdaling van de installaties het verdwijnen van de subsidies zal compenseren.

Terugverdientijd

"Als de prijs van de installatie van 3.000 tot 2.000 a 2.250 euro per kWp zou zakken, zou het rendement van de investering opnieuw omhoog gaan en de terugverdientijd opnieuw in de buurt komen te liggen van de 5 tot 8 jaar waarop wij in 2011 nog uitkwamen", aldus de verbruikersorganisatie. (Belga/EE)

Ik ga Bouwen-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , , ,

 

Reacties

Yvi885 | 4 juli 2012

Wij zijn zelf ook al enige tijd op zoek naar zonnepanelen en wat het rendement voor ons zou zijn. Nu kwamen we een website van Schuco tegen waar men zelf het rendement en de kosten kan berekenen. Hierbij wordt rekening gehouden met de lokale subsidies, zonne-uren, daksoort enz. Wellicht handig voor mensen die wat meer inzicht willen krijgen? Website: http://www.zonne-energie-panelen.be/nieuws/Green-Now-bereken-online-de-kostprijs-en-de-opbrengst-van-een-fotovolta%C3%AFsche-installatie

Ongepast?

brutten | 15 mei 2012

@Jan_P: herlees je eigen tekst nog eens en probeer dan eens uit te vissen wat er mis is met je redenering...

Ongepast?

De Clercq W | 6 maart 2012

Momenteel zijn er heel weinig mensen die precies op de hoogte zijn welke evoluties zich afspelen in het wereldje van de zonnepanelen,politiek, subsidies enz. Diegenen die blijven wachten tot de ideale gratis oplossing zich voordoet zullen blijven wachten. Elk voor zich moet de voordelen en nadelen op een rijtje zetten en rekening houden met realistische vooruitzichten. Alles hangt ook af van je persoonlijke situatie (leeftijd,kapitaal,kennis,bezorgdheid met het millieu enz) Bepaalde risico's (maar berekend en rekening houdend met alle parameters) moet men nemen om tot andere en betere omstandigheden te komen. Men staard zich blind op enkel het financiele aspect. Via internet heb je alle kansen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent eer je offertes aanvraagd (liefst minimum 5 per onderwerp: bijkomende isolatie, rendement van zonneboilers t.o.v. meer zonnepanelen enz) en deze met elkaar vergelijkt. Kies ook voor degelijke firma's met technisch opgeleide adviseurs. Maak er een project van en neem de tijd om bij te leren. Succes. diegenen

Ongepast?

Jan_P | 3 februari 2012

De fout die volgens mij in de redenering wordt gemaakt is dat er enkel naar de rente gekeken wordt. De jaarlijkse rente (opbrengst) van zonnepanelen en van geld op de bank. Het is echter zo dat na 25 jaar je geld op de bank ook nog altijd de initiele inleg beschikbaar is. De zonnepanelen zijn dan om weg te gooien. M.a.w. de inleg van je panelen ben je dan wel kwijt. De inleg op de bank niet.

Ongepast?

frankVVV | 1 februari 2012

@Kriskras Test Aankoop weet eigenlijk niet goed over wat ze praten want: 1) die panelen worden meer dan 2-3 % goedkoper elk jaar want de productie wordt goedkoper 2) prijzen zullen nog extra dalen, want met het terugvallen van de subsidies zal men niet langer de maximum prijs kunnen vragen. Tot nog toe betaalde iedereen maar alles want 'de overheid betaalt toch'. En omdat er minder vraag zal zijn, zullen de bedrijven ook meer concurrentieel moeten werken. 3) de paneeltechnologie is nog in volle ontwikkeling, en je mag er zeker van zijn dat panelen binnen 5 jaar een veel hoger rendement hebben dan de huidige 4) men vergelijkt de 'winst' met een spaarrekening die maar 2% gemiddeld opbrengt per jaar en dit voor 25 jaar. Ten eerste is die 2% onrealistisch, zelf nu met de extreem lage rentes kan je makkelijk beter vinden. Ten tweede, men vergelijkt een zeer lange termijn investering (25 jaar), met een belegging waar je nog dagelijks geld kan op of afhalen. Ze je geld voor lagere termijn vast, en je zal ook een stuk meer dan die 2-3% hebben. Ten derde: men brengt niet in rekening dat die panelen na een tijd niks meer waard zijn (15000 Euro is weg), en dat er mogelijk extra kosten zullen zijn voor het opkuisen en vervangen. --> conclusie: Test Aankoop kent er niet veel van!!!

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het recentste nieuws over bouwen en renoveren in uw mailbox!

Schrijf u in op Ik Ga Bouwen & Renoveren wekelijkse nieuwsbrief

E-mail: