'We zullen moeten leren leven op steeds kleinere oppervlakten' (Eric Cloes)

25/02/15 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

Morgen wordt de bouwbeurs Batibouw op gang getrapt. Wij gingen alvast even te rade bij Ik Ga Bouwen-hoofdredacteur Eric Cloes en vroegen hem naar enkele toekomstperspectieven.

'We zullen moeten leren leven op steeds kleinere oppervlakten' (Eric Cloes)

© iStock

Het aankopen van een bouwgrond en het bouwen van een woning wordt steeds duurder. Hoe ziet u dit in 2015 evolueren? Zullen mensen blijven huizen bouwen?

Eric Cloes: Het klopt dat nieuwbouw minder en minder toegankelijk wordt. Dat is vooral het geval in het Vlaams en Brussels hoofdstedelijk gewest waar bouwgronden bijna onbetaalbaar zijn. Dat fenomeen is minder merkbaar in Wallonië waar je in een groot aantal regio's nog een bouwgrond kunt kopen van een tiental aren voor een bedrag dat schommelt tussen de 50.000 en 100.000 euro. We stellen vast dat kandidaten die een nieuwe woning willen kopen meer voor appartementen en gemeenschappelijke huizen die gebouwd zijn door promotoren kiezen. Die gemeenschappelijke woningen bieden het voordeel dat ze betaalbaar blijven en de energieprestaties beantwoorden aan de huidige normen. Wel zullen we moeten leren leven op steeds kleinere oppervlakten...

Het 'digitale huis' wordt tijdens deze editie van Batibouw in de kijker gezet. Hoe staat u tegenover de automatisatie van woningen? Wat zijn volgens u de voor- en nadelen?

Domotica en apps waarmee je het huis kan beheren zijn in volle ontwikkeling. Naast comfortfuncties (beheer van de verlichting, de rolluiken en muziek) met betrekking tot de beveiliging van het huis en assistentie op afstand van mindervaliden of oudere personen kan je met de recentere toepassingen ook energie beheren (de verwarming, de ventilatie... regelen). Hoewel een goed beheer van de verwarming uiteraard belangrijk is, lijkt het mij nog essentiëler voorrang te geven aan een goede isolatie van het huis. Door de verwarmingsnoden van het huis te verminderen zijn er minder en minder redenen om gebruik te malen van domotica of een intelligente thermostaat. Ondertussen zal je ook nog meer kunnen besparen door de oude regelingen te vervangen.

De Vlaamse regering snoeide al in de woonbonus en ook andere premies zullen in de toekomst sneuvelen. Welke premies zijn volgens u onmisbaar of zouden in het leven moeten geroepen worden?

De verschillende regionale regeringen hebben de laatste tijd regelmatig hun renovatie-en energiepremies gewijzigd. De consument verwacht dan ook stabiliteit en visie op lange termijn maar onze politici hebben dat blijkbaar nog niet begrepen... Volgens mij zijn premies voor sanering en energetische vernieuwing van individuele woningen prioritair maar niet onder om het even welke voorwaarden. Wat betreft energiepremiers pleit ik voor een verplichte energetische audit voor de start van werken die door premies gefinancierd worden. De consumenten onderschatten immers nog hoe moeilijk het is de juiste prioriteit aan hun investeringen te geven. Een audit kan hen daarbij helpen. Het probleem is dat zonder verplichting of ondersteuning van de audit door een specifieke premie die stap vrijblijvend blijft en dat het publiek geld niet altijd weldoordacht geïnvesteerd wordt. (AB)

Postcode

Onze partners