'We bouwen niet alleen minder, we gaan ook kleiner wonen'

26/02/16 om 09:36 - Bijgewerkt op 25/02/16 om 10:00

Batibouw is intussen aan zijn tweede professionele dag toe. Een mooi moment om even stil te staan bij de evolutie van de woningbouwmarkt in ons land.

'We bouwen niet alleen minder, we gaan ook kleiner wonen'

© istock

Want we bouwen niet alleen minder, we gaan ook kleiner wonen. In het nieuwbouwpatrimonium is een duidelijke krimp merkbaar. De gemiddelde oppervlakte van een appartement schommelt vandaag net rond de 90m², voor een woning is dat 150m².

Vanwaar die kentering in ons bouwinitiatief? De exposanten in Paleis 8 van Batibouw kunnen hiervoor heel wat verklaringen geven. Een belangrijke is de sterke mentaliteitswijziging bij de jongere generaties. Ze willen niet hun hele leven lang slaaf zijn van hun woning. Ze zijn bereid kleiner te wonen in ruil voor een hogere levenskwaliteit. De jonge starters zoeken die kwaliteit hoofdzakelijk in de stad. Een compact appartement van 50 à 70m² laat de nodige financiële ruimte om te genieten van de ontspanning en mogelijkheden die de stad te bieden heeft.

Eigen inbreng

Daarnaast is er ook een belangrijke financiële verklaring voor de wijzigingen. Het besteedbare budget van kandidaat-kopers is niet recht evenredig mee gestegen met de vastgoedprijzen. Bovendien ontlenen banken nog maximaal 70 tot 80% van de totale waarde van het vastgoed. Een woning kopen vraagt dus al een stevige eigen inbreng.

Voor de consument die wil bouwen is het dus meer dan ooit een noodzaak om zich goed te laten begeleiden, en informatie in te winnen bij verschillende bedrijven. Dat kan nergens beter dan op Batibouw, waar alle grote spelers op één plaats verzameld zijn. In de Patio kan men advies inwinnen bij architectenfederaties, bouwfederaties, federale overheidsdiensten en financiële instellingen. In Paleis 8 staan de bouw- en renovatiebedrijven klaar om op al uw vragen te antwoorden. Tot op Batibouw!

Een bijdrage van de organisatie van Batibouw

Postcode

Onze partners