Vlaamse regering voorziet 200.000 euro voor bouwprojecten

18/07/12 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

Bron: Ik Ga Bouwen

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister Jo Vandeurzen 200.000 euro vrijgemaakt voor een begeleidingstraject van vijf pilootprojecten die vernieuwend zijn op het vlak van zorg, architectuur en ruimtelijke ontwikkeling.

Vlaamse regering voorziet 200.000 euro voor bouwprojecten

© Belga

De pilootprojecten moeten grensverleggend zijn voor de toekomstige woonzorgmodellen. Vlaams minister Jo Vandeurzen lanceerde daarvoor dinsdag een oproep in het atelier van de Vlaams Bouwmeester. "Vlaanderen vergrijst de komende decennia in ijltempo. Er is dus een dringende nood aan meer en andere behoeften omtrent wonen en zorg", klonk het.

Daarom zijn Vlaams minister Jo Vandeurzen en Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen op zoek naar innovatieve pilootprojecten die de problematiek van beperkte ruimte aanpakken. "Er is nood aan projecten die nieuwe ideeën, modellen en oplossingen aanreiken die naast innoverend in de zorg-, hulp- en dienstverlening ook een fundamentele meerwaarde bieden op vlak van de architectuur en de inrichting en organisatie van onze ruimtelijke omgeving."

Voor de pilootprojecten wordt een intensief begeleidingstraject opgezet en zullen er projectteams worden gevormd waar specifieke deskundigheden aan worden toegevoegd. In deze projectteams zal de initiatiefnemer, afhankelijk van de context van het project, worden bijgestaan door bijvoorbeeld deskundigen op vlak van zorg, architectuur, stedenbouw, landschap, duurzaamheid,.... Met deze begeleiding wordt gestreefd naar een optimaal procesverloop met vijf voorbeeldprojecten als resultaat.

"De oplossing ligt niet in het voorzien van extra ruimte, maar in de ontwikkeling van woonzorgmodellen die creatief, innoverend en doordacht omgaan met die ruimte. Zo wordt 'zorgen voor' een logisch onderdeel van het leven en niet afgeschermd van de samenleving", aldus Peter Swinnen.

Initiatiefnemers kunnen een pilootproject indienen tot 23 november 2012. (RDM)

Postcode

Onze partners