Steeds meer gebouwen staan lang leeg in Vlaanderen

08/01/15 om 09:17 - Bijgewerkt om 09:16

Slechts minder dan 1 procent van de gebouwen in Vlaanderen staat leeg, maar het zijn er wel steeds meer. In een jaar tijd is de langdurige leegstand met 19 procent toegenomen.

Steeds meer gebouwen staan lang leeg in Vlaanderen

Er stonden nog nooit zoveel sociale huurwoningen leeg als nu en het aantal blijft maar stijgen. Sinds 2011 kwamen er ieder jaar ongeveer vijfhonderd leegstaande sociale huurwoningen bij. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er eind 2013 in totaal 9.642 sociale huurwoningen leeg stonden, het hoogste aantal ooit. En dat terwijl er op hetzelfde moment 78.540 kandidaat-huurders op de wachtlijst stonden voor een sociale woning, zo schrijft De Standaard. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil die leegstand een halt toeroepen maar volgens de sociale huisvestingsmaatschappijen is dat zonder extra budget zo goed als een maat voor niets. "De leegstand is ook voor ons een doorn in het oog, we laten niet voor ons plezier tienduizend woningen leeg staan", zegt Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) die instaan voor de sociale huurwoningen. Bijna de helft van de leegstand is te wijten aan renovatiewerken. © BELGA

Hoe erg is het gesteld met de langdurige (minstens een jaar) leegstand van woningen en bedrijfsgebouwen in Vlaanderen? Zelfs voor de Vlaamse overheid lijkt het zeer moeilijk om daar een eenduidig beeld van te krijgen, blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) aan minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

Eén is ding is zeker: de langdurige leegstand is in een jaar tijd sterk gestegen. De moeilijke economische context is daar niet vreemd aan. Op basis van de gemeentelijke registers (samengebracht door het Agentschap Wonen-Vlaanderen) stonden in mei 2014 17.404 woningen en kleine bedrijfsruimten leeg. Dat is een stijging van 19 procent tegenover een jaar eerder. (BELGA)

Postcode

Onze partners