Nog meer Belgische inbreng in uitbreiding Parijse metronet

30/09/16 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

Bron: Belga

Ook het Belgische bouwbedrijf Besix pikt een graantje mee van de geplande uitbreiding van het Parijse metronet, een megaproject van 25 miljard euro. Besix-dochter Franki Foundations werkt mee aan de funderingen voor tunnels op twee metrolijnen, goed voor een contractwaarde van bijna 70 miljoen euro.

Nog meer Belgische inbreng in uitbreiding Parijse metronet

© Getty Images/iStockphoto

Eerder was al gebleken dat het studiebureau Sweco Belgium als enige niet-Franse bureau een coördinatieopdracht had binnengehaald voor een van de vijf geplande lijnen. Het coördinatiecontract voor de "Ligne 17" heeft een waarde van ongeveer 49 miljoen euro.

Toen de opdracht van Sweco midden september werd voorgesteld in Parijs, klonk het al dat er ook voor andere Belgische bedrijven mogelijkheden waren in de uitvoeringsfase van het project. Een voorspelling die nu al terecht blijkt, want Franki Foundations Belgium maakt deel uit van het consortium dat is aangeduid om twee tunnels - in totaal bijna 7 kilometer - te graven van de "ligne 15 Sud". De volledige opdracht heeft een waarde van 363 miljoen euro. Daarvan is 45 miljoen euro bestemd voor Franki Foundations, zegt CEO Wim Claesen.

Hoop op nog meer werken

De werken starten in februari 2017. Bovendien kreeg het bedrijf dat gespecialiseerd is in diepfunderingen eerder al een gelijkaardige opdracht binnen voor een onderdeel van de "ligne 11". Daarmee is een bedrag van 23 miljoen euro gemoeid. Die werkzaamheden starten in december dit jaar. Franki Foundations hoopt nog meer funderingswerken binnen te halen, zegt Claesen nog.

De volledige uitbreiding van het Parijse metronet omvat 200 kilometer nieuwe sporen en 68 nieuwe stations rond Parijs, die tegen 2030 in gebruik moeten zijn met automatische metrostellen (dus zonder bestuurder). Het project kreeg de naam "Grand Paris Express". (Belga)

Postcode

Onze partners