Nieuwe editie 'Beter bouwen & verbouwen' nu in de winkel

22/01/15 om 08:00 - Bijgewerkt op 21/01/15 om 15:11

Bron: Ik Ga Bouwen

In het nieuwe nummer van 'Beter bouwen & verbouwen' wordt gefocust op de ergonomische keuken, nieuwe daken en het beperken van je bouwbudget door zelf aan de slag te gaan. Lees hier alvast de inleiding van hoofdredacteur Eric Cloes.

Nieuwe editie 'Beter bouwen & verbouwen' nu in de winkel

© -

Start to renovate is één van de drie thema's van Batibouw 2015. Brandend actueel mag je wel stellen, nu meer en meer mensen zich storten in de renovatie van een bestaande woning. Al blijkt die renovatie vaak veel ingewikkelder dan nieuwbouw. Dat klinkt misschien vreemd. Heel wat zogenaamde "lichte verbouwingen" gebeuren immers zonder tussenkomst van een architect, laat staan een andere vakman uit de bouw. Wel, precies daar wringt het schoentje! Veel van die "verbouwers" zijn niet of nauwelijks geïnformeerd, laten zich leiden door de inspiratie van het moment en storten zich halsoverkop in het renovatieavontuur. Met alle gevolgen - en vaak onherstelbare blunders - van dien. Een slechte timing van de werken, verkeerde keuzes in technieken en materialen, wijzigingen in het bouwfysisch gedrag van het gebouw zonder er de indirecte gevolgen van in te schatten. En dat is slechts het topje van de ijsberg.

Het advies van een vakman wordt nog te vaak als een luxe beschouwd, maar dát is net de sleutel tot succes. Voor je wat dan ook onderneemt ga je best eerst langs bij een notaris, een architect, een energiedeskundige of een aannemer. De enorme toegang tot informatie "op mensenmaat" via blogs of andere sociale netwerken - die niet altijd betrouwbaar of correct is - is geen geldig excuus om het advies van een specialist naast zich neer te leggen. Elke woning is anders, net als de aanpak van elke bouwheer. Een persoonlijk advies is dus zeker niet overbodig. Een "copy-paste" van wat iemand anders heeft gerealiseerd - zonder de goede raad van een specialist - zal bovendien nooit een bevredigend resultaat opleveren.

Wil je weten waar je gepast advies kunt vinden, lees dan onze nieuwe rubriek over de bouwpartners achter in dit magazine. Elke maand stellen we een vakman voor en belichten we de rol die hij kan spelen in je project. Laat je niet misleiden door de gedachte dat hun tussenkomst buitensporig veel geld kost. Velen werken vaak tegen een uurtarief of met een forfait. Bij de meesten is een eerste afspraak zelfs gratis! Waarom zou je het dus nog langer stellen zonder hun vakkundige kennis en kostbare adviezen?

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Postcode

Onze partners