Makelaars verwachten een daling van de woningprijzen

24/07/14 om 12:47 - Bijgewerkt om 12:47

Bron: Ik Ga Bouwen

De hervorming van de woonbonus zal voor een negatieve druk zorgen op de particuliere vastgoedmarkt. "Een prijscorrectie van vijf procent is heel reëel", aldus Iain Cook, ceo van makelaarsnetwerk ERA Belgium.

Makelaars verwachten een daling van de woningprijzen

© belga

De hervorming van de woonbonus zal voor een negatieve druk zorgen op de particuliere vastgoedmarkt. "Een prijscorrectie van vijf procent is heel reëel", aldus Iain Cook, ceo van makelaarsnetwerk ERA Belgium. "De gemiddelde woningprijs is 230.000 euro. Wie op twintig jaar afbetaalt aan 3 pct, betaalt maandelijks 1.272 euro. De hervorming van de woonbonus kost die koper 1.300 euro per jaar. Dat betekent dat hij maandelijks zo'n honderd euro minder kan besteden aan zijn aflossing, dus zowat 1.164 euro. Dat brengt de kost van de woning op 210.000 in plaats van 230.000. In theorie geeft dat dus een prijscorrectie van 8,5 pct". Rekening houdend met inflatie en normale prijsstijgingen, vindt hij een prijscorrectie van 5 pct heel reëel.

Die correctie zal wel uitgesmeerd worden over verschillende jaren. Cook verwacht voor de komende maanden nog een opstoot op de vastgoedmarkt. Kopers zullen willen profiteren van het oude systeem van de woonbonus. De eerste zes maanden van 2015 zullen verkopers een slechte zaak doen. "Kopers gaan afwachten. Ze gaan de kat uit de boom kijken of de prijscorrectie er effectief komt". (BELGA)

Postcode

Onze partners