Investeren in woning blijft een goede belegging

donderdag 06 september 2012 om 15u22

© Thinkstock

Ondanks het onzekere klimaat blijft het kopen van een eigen huis een waardevolle investering waarvan het rendement dat van een spaarboekje ruim overstijgt. Dat meldt de Confederatie Bouw en de nieuwe Federatie van Onwikkelaars-Woningbouwers.

Het kopen van een woning is een droom van elke Belg. Maar veel bouwfirma’s ondervinden dat gezinnen deze droom moeten uitstellen door het onzekere klimaat. Nochtans blijft het kopen van een woning een prima investering. Door de felle groei van de bevolking en een dalende nieuwbouwproductie zal de waarde van een huis enkel maar stijgen. En de lage rente zorgt ervoor dat het vandaag het ideale moment is om een huis te bouwen of te kopen.

“Berichten over een vermeende overwaardering van onze huizenmarkt doen sommige mensen een afwachtende houding aannemen. Maar eigenlijk is het nu juist het moment om te kopen of te bouwen. In België is er helemaal geen overaanbod en op lange termijn blijft een eigen huis de beste belegging”, zegt Joost Callens, voorzitter van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningsbouwers.

Toename van de bevolking

De prognoses van het Planbureau geven aan dat de Belgische bevolking in de volgende 20 jaar sterk zal blijven groeien. Het teller van het aantal inwoners in België zal in 2030 op 12,2 miljoen staan. Deze groter wordende groep van mensen moeten in de toekomst allemaal op zoek gaan naar een eigen woning. De vraag naar vastgoed zal
dan ook hoog blijven, wat de waardevastheid van een investering in een nieuwe woonst verzekert.

Spaargeld investeren in vastgoed

Volgens recent cijfermateriaal van de Nationale Bank van België is de Belg massaal aan het sparen en nog nooit stond er zoveel geld bij de banken ‘geparkeerd’. Samen hebben alle Belgen een netto financieel vermogen van 760 miljard euro, waarvan er momenteel 228 miljard op de Belgische spaarboekjes staat waar het minder opbrengt dan de inflatie.

In de huidige omstandigheden zou het interessant kunnen zijn om een deel van deze gigantische spaarsom te investeren in het bouwen of renoveren van woningen. De overheid zou hier het beleid op kunnen afstemmen en een vastgoedmarkt creëren die beter bestand is tegen de toekomstige demografische uitdagingen. (LVR)

Ik ga Bouwen-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

BILL GATES | 19 september 2012

N.N. Een paar jaar wachten staat gelijk met een paar jaar huur betalen.Tenzij u verkondigt vanuit hotel mama moet u de weggesmeten huurgelden ook in rekening brengen en dit maakt u nooit goed!

Ongepast?

N.N | 11 september 2012

Er is altijd een aanbod op de markt: mensen sterven, mensen scheiden, mensen verhuizen... Als er maar een paar woningen in uw straat te koop staan en er niemand wil ze kopen tegen de vraagprijs dan zakt de prijs vanzelf. Het al dan niet verkopen van uw woning doet dus helemaal niet ter zake.

Ongepast?

degraevep | 11 september 2012

U hoeft geen 30 jaar af te betalen. De gemiddelde lening is net iets meer dan 20 jaar. Er is dus zelfs nog ruimte voor prijsstijgingen. En wachten tot de prijzen zakken? Daar wachten sommige mensen al jaren op en toch blijven ze stijgen. Tja, ik zal het wellicht fout hebben dat veel mensen en weinig ruimte enkel stijgende prijzen tot gevolg kan hebben. Ik weet alleszins 1 ding: ik verkoop mijn huis niet als ik er minder voor zal krijgen dan ik zelf gaf. En als alle eigenaars zo denken mag u nog lang wachten, dan zal er geen enkel pand op de markt komen.

Ongepast?

N.N | 11 september 2012

Beste Bill Gates, ik wacht liever een paar jaar tot de overgewaardeerde woningen in prijs zakken, net zoals uw naamgenoot zou doen.

Ongepast?

BILL GATES | 11 september 2012

Huur dan maar 30 jaar een tweede/derde/vierde/... handswoning :-) Toen het verstand werd uitgedeeld stond u zeker op de laatste rij?

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het recentste nieuws over bouwen en renoveren in uw mailbox!

Schrijf u in op Ik Ga Bouwen & Renoveren wekelijkse nieuwsbrief

E-mail: