Europa opent nieuw onderzoek naar Chinese zonnepanelen

donderdag 28 februari 2013 om 14u17

© Belga

De Europese Commissie opent een onderzoek naar de mogelijke dumping van Chinees zonneglas op de Europese markt. Dat doet ze na een klacht van sectororganisatie EU ProSun Glass. Europa onderzoekt al of China zijn zonnepanelen in Europa onder de marktprijs verkoopt en of het zijn eigen producenten van zonnepanelen oversubsidieert.

De Commissie benadrukt dat de nieuwe zaak losstaat van de andere onderzoeken. Die draaien om zonnepanelen, terwijl het antidumpingonderzoek dat nu wordt opgestart alleen het zonneglas viseert - dat weliswaar overwegend gebruikt wordt voor de productie van zonnepanelen.

De hele Europese zonneglasmarkt wordt op minder dan 200 miljoen euro geschat, terwijl de import van alleen maar Chinese zonnepanelen en onderdelen naar Europa ruim twintig miljard euro bedraagt. Volgens de Commissie wees de klacht van EU ProSun Glass op verschillende mogelijke inbreuken.

Het is inderdaad best mogelijk dat de Chinese producenten dumpingprijzen hanteren, luidt het. De Europese zonneglassector verkeert bovendien in zwaar weer, en er lijkt een causaal verband te zijn met gedumpt zonneglas uit China. "Een onderzoek is dan ook gerechtvaardigd", luidt het.

Binnen de negen maanden moet de Commissie haar voorlopige bevindingen meedelen. Als haar onderzoek inderdaad onregelmatigheden aan het licht brengt, kan de Raad (de EU-lidstaten) sancties treffen. Die heeft daar 15 maanden de tijd voor, dus tot eind mei 2014. De handelsrelaties tussen Europa en China staan al een tijdje op gespannen voet. Deze week nog gaf de Wereldhandelsorganisatie de EU gelijk in een zaak rond Chinese antidumpingtarieven op veiligheidsscanners. (Belga/RDM)


Ik ga Bouwen-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

rene verhoeven | 1 maart 2013

9 maanden ???? Nu zijn er producenten van panelen die 'aan de bel trekken'. Waarom?? De dikke poen is toch al lang binnen? Vraag maar een een offerte en vergelijk met 2 jaren geleden !! Ik ken zelfs installateurs die met 'hun geld' geen blijf weten. Allerhande truuken uit de kast (legale en illegale) om de belastbare winst toch maar zo laag mogelijk te krijgen. Weten jullie dat niet??? Zijn jullie niet van deze wereld?? Praat eens met bankiers en ...... zonder verbintenis, natuurlijk

Ongepast?

Gilbert Van Mele | 28 februari 2013

Waarom nu zoveel misbaar over zonnepanelen. En al de andere goederen die uit China worden geïmporteerd, al jaren, waarom wordt en werd daar nog geen onderzoek naar gedaan ? De Vlaamse textielindustrie is daardoor volledig verdwenen, niettegenstaande er ook Belgische fabrieken naar China zijn vertrokken om daar te produceren tegen goedkope lonen. De Belgische economische delegaties onder leiding van .......... ,wat zijn die toentertijd ginder gaan doen,en onder het mom van wat ??? Men kan ook door zijn eigen luizen gebeten worden.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het recentste nieuws over bouwen en renoveren in uw mailbox!

Schrijf u in op Ik Ga Bouwen & Renoveren wekelijkse nieuwsbrief

E-mail: