Een open haard is niet alleen voor de gezelligheid

24/11/12 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Bron: Ik Ga Bouwen

De tijd is voorbij dat we de open haard eens even 's avonds aanmaakten voor de sfeer of als we bezoek hadden. Nu is een haard een volwaardige verwarming geworden waarmee we ons ganse huis kunnen verwarmen.

Een open haard is niet alleen voor de gezelligheid

Tijdens het tegelkachelweekend bij Ensign op 24 en 25 november kunt u tussen 10 en 18 uur kennismaken met de tegelkachels.

Ensign uit Mechelen bouwt al 30 jaar tegelkachels en speksteenkachels. De laatste jaren zijn de gietijzeren houtbranders uitgerust met een grote glasruit die volledig zuiver blijft en ongehinderd zicht geeft op het prachtige vlammenspel. Nu hoeven we niet meer te kiezen tussen een mooie gezellige haard of een hoog rendabele houtkachel.

Waarom een tegelkachel, wat is het verschil met een sierschouw?

In een sierschouw kan soms wel een hoog rendabele haard ingebouwd worden, maar bij een sierschouw wordt de hete lucht steeds door middel van ventilatoren door een plaatstalen mantel geblazen (cassette) om langs kleine roostertjes of gleuven in de woonruimte te belanden. Gevolg: Geur, stof en lawaai. En na het doven der vlammen is hij snel weer koud.

Bij een tegelkachel wordt de luchtmassa in de holle ruimte tussen brander en tegels- of speksteen opgewarmd en komt in grotere hoeveelheden door natuurlijke convectie tochtvrij in de woonkamer met een gezonde temperatuur tussen 45°C en 55°C.

Dit gebeurt via grote regelbare roosters of zelfs via luchtkanalen naar de kamers op de bovenliggende verdieping zonder dat hier sprake is van enige mechanische hulp.

Postcode

Onze partners