'Door ons aan te passen aan de nieuwe wooneisen, zouden we dezelfde fouten kunnen maken als in het verleden'

06/03/15 om 09:30 - Bijgewerkt op 24/02/15 om 15:19

Tijdens Batibouw geeft Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik ga bouwen & verbouwen', elke dag zijn visie op de bouwsector.

'Door ons aan te passen aan de nieuwe wooneisen, zouden we dezelfde fouten kunnen maken als in het verleden'

© iStock

Denk vooruit!

De nieuwbouwsector is volop in verandering om toegankelijk te blijven voor zoveel mogelijk kandidaat-bouwers: de huizen worden compacter, met een kleinere woonoppervlakte en kleinere dienstruimtes, en meer en meer ontbreekt een zolder, kelder of garage. Maar door ons steeds aan te passen aan de nieuwe wooneisen, zouden we wel eens dezelfde fouten kunnen maken als in het verleden. Hoezo?

In het begin van de 20ste eeuw werden heel wat rijhuisjes gebouwd zonder dat er werd nagedacht over hun toekomstige evolutie. Ze hadden meestal dezelfde, eenvoudige inrichting: twee aansluitende kamers op het gelijkvloers en op de verdieping, een kleine zolder onder het dak, een traphal langs de zijgevel en een toilet in de tuin. Hoe het deze huizen ondertussen is vergaan, weet ondertussen iedereen. In de jaren 1950 werden er koterijen tegenaan gebouwd om er een keuken, washok, badkamer en een binnentoilet in onder te brengen. De volgende generaties hebben het uitzicht van deze huizen vervolgens volledig veranderd, vaak zonder bouwvergunning en met de meest uiteenlopende materialen. Gelukkig is er in de jaren 1990 een halt toegeroepen aan deze wildgroei, door deze woningen grondig te renoveren en aan te passen aan de huidige normen en comforteisen. De vele koterijen worden afgebroken, de dienstruimtes worden gecentraliseerd in de donkerste delen van de woning en nieuwe uitbreidingen creëren grote en lichte leefruimtes die rechtstreeks in verbinding staan met het terras en de tuin.

De huizen die nu worden gebouwd, zouden wel eens hetzelfde lot kunnen ondergaan als die arbeiderswoningen van toen. Doordat er in de oorspronkelijke plannen bijna geen aparte opbergruimtes zijn voorzien, zal er in de toekomst wel eens nood kunnen ontstaan aan meer ruimte, waardoor er opnieuw allerlei bijgebouwen zullen worden toegevoegd. Door deze bijgebouwen te integreren in de oorspronkelijke plannen, ontstaat meer ruimte, een beter uitzicht, een betere relatie tussen binnen en buiten, een meer coherente materiaalkeuze,... maar kunnen ook stedenbouwkundige conflicten worden vermeden. Want het is vandaag onmogelijk geworden om een woning te verkopen die op stedenbouwkundig vlak niet in orde is. Goed om weten!

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Postcode

Onze partners