CO-intoxicatie: wettelijk verplicht onderhoud verwarmingsinstallaties wordt steeds meer uitgesteld

26/01/15 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:45

Installateurs van verwarmingsinstallaties merken dat steeds meer mensen omwille van de economische crisis het verplichte onderhoud aan hun toestel uitstellen. Ze vragen daarom een informatiecampagne die de mensen inlicht over de gevaren.

CO-intoxicatie: wettelijk verplicht onderhoud verwarmingsinstallaties wordt steeds meer uitgesteld

© iStock

Installateurs van verwarmingsinstallaties merken meer en meer dat mensen het verplicht onderhoud van hun verwarmingsinstallatie uitstellen, dat meldt de Bouwunie. Vermoedelijk is dit uitstelgedrag toe te schrijven aan de economische crisis waardoor consumenten meer op hun centen letten. Een jaarlijks onderhoud van stookolie, kolen- of houtkachels is nochtans verplicht net als een tweejaarlijks onderhoud voor gasinstallaties.

Deze controle is een belangrijk middel in de preventie van CO-vergiftiging, klinkt het bij de Bouwunie. Vandaag en de voorbije dagen is in het weerbericht uitgebreid gewaarschuwd voor de kans op CO-vergiftiging. Vooral het rustige, windstille weer tussen november en april verhoogt de kans op CO-intoxicatie. Koolstofmonoxide is een kleurloos en reukloos gas waardoor jaarlijks heel wat gewonden en zelfs doden te betreuren vallen.

Positief effect op uw factuur

Het heeft bovendien ook een positief effect op het energieverbruik en op het leefmilieu. "Maar navraag bij installateurs en onderhoudstechnici van verwarmingsinstallaties leert ons dat klanten vaak niet op de hoogte zijn van de wettelijke verplichting. Bovendien stellen heel wat klanten het onderhoud uit", zegt Dirk Van de Wynckel, secretaris van Bouwunie Technieken. Installateurs nemen jaarlijks of tweejaarlijks contact op met hun klanten om hen te herinneren aan het verplichte onderhoud en een afspraak te maken maar krijgen erg vaak te horen dat klanten het onderhoud willen uitstellen. En nieuwe klanten melden zich amper aan."

Nochtans geeft een correct geplaatste en goed onderhouden installatie een hoger rendement. Dit betekent een daling van het verbruik en dus ook de energiefactuur. Klanten denken dat ze geld uitsparen door het onderhoud niet te laten doen, maar dit klopt niet omdat het onderhoud ervoor zorgt dat de installatie beter werkt en ook langer meegaat. (via Bouwunie/AB)

Postcode

Onze partners