Antwerpse bouwbarometer blijft volgens Bouwunie ondermaats

20/01/15 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, blijft slabakken. Hij daalt in het vierde kwartaal zelfs opnieuw. Voor de provincie Antwerpen daalt hij zelfs met bijna 2 punten tot 94,5.

Antwerpse bouwbarometer blijft volgens Bouwunie ondermaats

De bouwsector vreest dat er de volgende jaren 40.000 mensen hun werk zullen verliezen, als de regering niet dringend maatregelen neemt. Ze moet in de eerste plaats komaf maken met de sociale dumping van goedkope buitenlandse bouwvakkers die hier komen werken. De bouwsector is bijzonder hard getroffen door de crisis, al meer dan 12.000 Belgische bouwvakkers zijn het voorbije anderhalf jaar hun job kwijtgeraakt. © BELGA

De bouwbarometer is de conjunctuurindicator van Bouwunie voor de Vlaamse kmo bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector. De Antwerpse bouwbarometer blijft in het rood. In december daalt hij zelfs tot het erg lage niveau van 94,5 indexpunten. Hij scoort daarmee opnieuw ruim onder de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden.

De daling betekent dat de Antwerpse bouwondernemers te weinig vertrouwen hebben in het economische en politieke klimaat. Ook het algemeen ondernemersvertrouwen én het consumentenvertrouwen zijn aan de lage kant. De berichten over besparingen, hervormingen en stakingen zitten daar uiteraard voor iets tussen.

De vooruitzichten voor 2015 zijn enkel positief voor renovatiewerken aan woningen. Het is nochtans een uitstekend moment om te investeren. De rente staat laag, infrastructuurwerken zijn meer dan nuttig, investeren in de eigen woning blijft interessant - ook met een lagere woonbonus - en het comfortabeler en vooral ook energiezuiniger maken van onze woningen en gebouwen levert geld en milieuwinst op.

Bouwunie geeft ook nog een tip aan zij die renovatiewerken wil laten uitvoeren aan zijn of haar woning die jonger dan 10 jaar is: wacht niet te lang. Vanaf 2016 betaal je hierop immers geen 6% btw meer maar 21%.

Lees meer over:

Postcode

Onze partners