Zonder overbodige franjes

15/02/12 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

Een hedendaagse woning met een sober maar degelijk plan, dat was wat de opdrachtgevers aan hun architecten vroegen.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Het ontwerp is een duidelijk antwoord op de eenvoudige maar uitdagende vraag van de opdrachtgever: een hedendaagse woning, met een sober maar degelijk plan, gefocust op het energie-concept. 2. Op een rechthoekig grondplan werden verschillende volumes in elkaar geschoven, geaccentueerd door verschillende gevelafwerkingen. 3. Het compacte en zelfs kleine bouwvolume biedt een verrassende kwaliteit en ruimtelijkheid. 4. De structurele eenvoud houdt het bouwbudget binnen de perken en komt de energie-efficiëntie ten goede.

Ontwerp

Architecten Bart Cobbaert en Delphine Deceuninck, denc!-studio - 09 373 83 43.

Het bouwperceel ligt geprangd tussen twee straten, voor en achter. De weg achteraan is een drukke en dus lawaaierige weg. Vandaar dat een degelijke akoestische isolatie geen overbodige luxe was. Dat was voor de eigenaars de aanzet om ook op thermisch vlak de isolatie ver door te drijven.

Zo kwamen ze al gauw uit bij een passiefwoning, een keuze die eigenlijk best goed bij hun ideeën over de vormgeving van hun huis paste. Op een reis in Berlijn hadden ze zich laten inspireren door de strakke architectuur van onder meer enkele openbare gebouwen aldaar. Strak, zonder overbodige franjes, dat was wat ze wilden. Compact, met een eenvoudig rechthoekig grondplan. Dat was meteen een goede vertrekpunt voor het ontwerp van een passiefwoning.

Beschermd volume

Denc!-studio uit Gent, een architectuurbureau dat enkel lage-energiewoningen en passiefgebouwen ontwerpt, werd hun partner. Op basis van een drietal schetsen kreeg hun ontwerp zijn definitieve vorm. Het plan leest als een aantal volumes die in elkaar zijn geschoven. Perfect balkvormig is de woning niet, omdat de garage voor een deel uit het hoofdvolume steekt.

Voor de compact-norm in functie van de passiefstandaard is dat geen bezwaar, gezien de garage geen deel uitmaakt van het beschermde volume. Met andere woorden: de garage is niet passief, de eigenlijke woning wel. Denc!-studio: "Toch plooit het garagegedeelte zich samen met de geïntegreerde luifel gewillig rond de woning."

De volumewerking wordt geaccentueerd door een gevarieerde gevelbekleding: lichtgrijze gipsvezelplaten en houten lamellen. Die zetten bovendien het horizontalisme van de woning in de verf.

Sofie De Vriese

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 348 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Lees meer over:

Onze partners