Zeeën van licht

22/05/13 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

De eigenaars van dit huis uit de jaren zestig wilden de donkerste ruimtes in meer licht doen baden.

De eigenaars van dit huis uit de jaren zestig wilden de donkerste ruimtes in meer licht doen baden. Ze schakelden architect Nicolas Gouygou in om de badkamer en de keuken aan te pakken. Beide vertrekken vormen nu een zee van licht.

De ouders van de huidige eigenares lieten deze woning eind jaren 60 bouwen in de gemeente Alsemberg in Vlaams-Brabant. Het gebouw, letterlijk verankerd in een heuvelrug die boven de omgeving uitsteekt en achteraan een panoramisch uitzicht op de vallei biedt, versmelt helemaal met de topografie van het terrein. Langs de straatkant bestaat het huis uit twee verdiepingen, terwijl het zich naar de tuin toe horizontaal verbreedt en aan beide flanken opent. Een bewonderenswaardig rationeel pand dat niettemin enkele 'schoonheidsfoutjes' vertoonde, al werden die toen het pas gebouwd was niet als dusdanig ervaren.

Van naald tot draad

Aanvankelijk wilden de eigenaars gewoon de badkamer verbouwen. Die grenst aan de ouderlijke slaapkamer achteraan de woning. De nochtans pal naar het zuiden georiënteerde badkamer had slechts één raampje, waarlangs nauwelijks licht binnenviel en de tuin al helemaal niet te zien was. Tijdens de gesprekken met architect Nicolas Gouygou rijpte echter het idee om ook de aangrenzende slaapkamer van de ouders én de keuken waar licht en enige wisselwerking met de tuin al evenzeer pijnlijk afwezig waren, onder handen te nemen. Hier en daar werden ook nog andere punten in huis aangepakt.

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen zijn te vinden in nummer 361 dat nu in de winkel ligt.

Onze partners