Verankerd op het terrein

03/08/10 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:10

In deze woning beleven de eigenaars een permanent buitengevoel.

KRACHTLIJNEN 1. De integratie van het huis in de omgeving en de dialoog met de locatie. 2. De materiaalkeuzes: cederhout en breuksteen met een uitgesproken landelijk karakter. 3. De bewust vage grens tussen binnen- en buitenruimte. 4. Het succes waarmee in het interieur uiteenlopende sferen werden gecreëerd. 5. Het grote meubel in de zitkamer fungeert tegelijk als opbergkast, cassette en borstwering voor de trappen die erachter schuil gaan.

ARCHITECTOlivier Fourneau Architectes sprl

Dit huis is er ietwat toevallig gekomen. De eigenaars wilden oorspronkelijk eigenlijk gewoon in een pand investeren. Meer niet, want ze waren best gelukkig in hun fermette. Maar toen ze dit grote stuk grond in de vallei van Spa ontdekten en de mogelijkheden ervan zagen, gingen ze aan het twijfelen. En uiteindelijk stelden ze hun eerste woning te koop...

"We woonden vrij klassiek, maar wilden nu een andere, meer moderne stijl," legt de eigenaar uit. "Aangezien we hier duidelijk in een bouwzone zaten, konden we met dit terrein van één hectare helemaal onze zin doen. We gaven de architect dan ook carte blanche."

Prachtige uitzichten

Om het huis op het terrein te verankeren, kwamen ze op het idee van een grote, drooggemetselde steunmuur in zandsteen uit de steengroeve Bois d'Anthisnes, een materiaal dat gekozen werd om zijn rurale uitstraling. De muur strekt zich maximaal uit en werkt zo het gevoel in de hand dat het beide uithoeken van het terrein met elkaar verbindt en het geheel in de omgeving opgaat.

De architecten plantten het huis in op het hoger gelegen gedeelte van het perceel, om het af te schermen maar ook om prachtige uitzichten te creëren. Tegelijk bleef op die manier voldoende ruimte over voor een ruimte tuin langs de zuidkant.

De eigenlijke inkom aan de zijkant van het huis wordt benadrukt door een luifel, een afdak boven een metalen portiek. Deze luchtige structuur beschermt bezoekers tegen zon en regen. Vanuit het portaal, waar zich ook de vestiaire bevindt, treden ze de woonruimte binnen. Het ganse huis strekt zich over deze gelijkvloerse verdieping uit.

Zones met sfeer

De leefruimten - het salon, de eetkamer en de keuken - vormen één transparant geheel met overwegend opengewerkte gevels. Vooraan biedt een uitkragend raam niet alleen een weids uitzicht over de vallei maar ook laterale doorkijken.

De verschillende zones werden gepersonaliseerd zodat er in elke zone een andere sfeer hangt. De meer gesloten keuken kreeg bijvoorbeeld een lager plafond dan de zone waarin het salon en de eetkamer werden ingericht.

Een open trap in eik leidt naar de mezzanine boven de slaapkamers. Daar werd een intieme bureauruimte ingericht. Langs hier bereiken we ook het zonneterras, afgewerkt in een onbehandeld exotische houtsoort. Via vensters in de punt van de topgevels biedt de mezzanine een prachtig uitzicht over het terrein.

Léa Bierlin

Onze partners