Variaties rond een driehoek

22/06/11 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

De eigenaars wilden een kubistisch huis bouwen. Maar uiteindelijk werd het project er een met ene spel van cirkels, een afgerond dak en een golvende garagepoort.

KRACHTLIJNEN 1. De optimale benutting van oppervlakte en volumes, waardoor het voelt alsof de bewoonbare oppervlakte groter is dan ze in werkelijkheid is. 2. De rationele indeling over drie niveaus, waardoor er geen ruimte verloren gaat en het hellende terrein wordt geoptimaliseerd. 3. De knusse interieurinrichting, onder andere dankzij de wisselwerking tussen ruwe materialen zoals hout, staal en beton.

ARCHITECT Trema architecture, architect Geoffroy Jacquemin

Van buitenaf gezien lijkt het geheel vrij beperkt. En toch biedt het pand een gulle binnenoppervlakte, dankzij een spel van volumes, openheid en overvloedige lichtinval. Het uitzicht op de velden, langs de achterzijde, draagt bij tot dat gevoel van ruimte, ook al is de woning vooraan en langs opzij door andere woningen omgeven. Wat een ademruimte! De twee bijgebouwen optimaliseren het in essentie vrij ongunstige, driehoekige terrein. Het werd een project met een spel van cirkels en een afgerond dak.

Een rechthoek met beperkte afmetingen

Het centrale gedeelte kreeg de vorm van een rechthoek met beperkte afmetingen, passend binnen de driehoek. "Gelukkig konden we die uitbreiden met een kleine kubus achteraan, waarin de keuken werd ingericht. Dit ensemble werd vooraan verder aangevuld met een afgerond volume voor de garage, de inkom en een toilet", vervolledigt de architect. "Buiten de bouwzone werden verder hangende terrassen op heipalen aangelegd. Dankzij al die verschillende realisaties zijn we erin geslaagd de ruimte binnen de driehoek optimaal te benutten."

Onzichtbare witte kasten

De inkomhal met bijna onzichtbare witte kasten leidt naar de leefruimte met de keuken, de eetkamer en het salon. Laatstgenoemd vertrek biedt via een aluminium schuifraam rechtstreeks toegang tot een westelijk georiënteerd terras. "Langs de straatkant is de gevel erg gesloten. Aan de zijkanten en achteraan zitten wel grote ramen, en die laten veel licht binnen", weet de architect.

Afgeronde vormen

Vanuit de eetkamer brengt een trap in ruw staal ons naar de eerste verdieping, waar in de ruime nachthal een bureel werd geïnstalleerd. De badkamer aan de linkerkant beschikt over een gigantische dubbele douche, die 'wachtrijen' op drukke ochtenden moet voorkomen. De afgeronde vormen van het dak zijn hier duidelijk zichtbaar. Een smal raam onder het dak verzekert natuurlijke lichtinval zonder opdringerige blikken van de buren, die net iets hoger wonen.

In de slaapkamer van de ouders vormt de achterkant van een kast de scheiding met de dressing. Een langgerekt raam bezorgt ook wie in bed ligt een prachtig uitzicht. Rechts van de trap ligt op deze verdieping ook nog een logeerkamer die uitgeeft op het plat dak boven de garage. Daar kan later nog een terras worden aangelegd.

Onze partners