Van donker naar licht

19/06/12 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:54

En smal en bosrijk perceel, doorkruist door een servitudeweg (een recht van doorgang), leidde tot de bouw van een woning in de lengte, in een hoger gelegen gebied rond Luik.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Het werken rond het licht, wat het ontwerp heeft gestuurd. 2. Het zoeken naar het concept om het ontwerp zo goed mogelijk in te passen in zijn natuurlijke omgeving. 3. Het gebruik van ecologische materialen en systemen voor de productie van hernieuwbare energie.

Ontwerp

Architect Nicolas Duvivier - 0498 22 42 60

In de hoger gelegen gebieden rond Luik zijn er nog enkele beboste gronden, groene longen die de omwonenden het gevoel geven dat ze op het platteland wonen, maar dan op twee passen van de stad. Dat geldt ook voor deze bouwgrond. De eigenares wilde haar huis bouwen aan de weg, om zich op die manier zo goed mogelijk te integreren in de site, zonder het karakter ervan te wijzigen. En dit ondanks een belangrijke belemmering: een servitudeweg midden op de bouwgrond.

Er stonden twee bomen aan de straatkant, grenzend aan het trottoir. De eigenares en architect Nicolas Duvivier wilden er graag één bewaren, als "herinnering aan de groene natuur van deze plek". Die boom en de servitudeweg hebben heel het ontwerp beïnvloed, dat dus gebouwd moest worden op een smal en langgerekt perceel. "Bovendien werden we geconfronteerd met een oriëntatieprobleem", onderstreept architect Nicolas Duvivier. "Het zuiden bevindt zich immers aan de zijgevel die uitgeeft op de servitudeweg en het aanpalende pand. De centrale vraag was met andere woorden: hoe halen we licht binnen zonder inkijk te creëren?"

Er werd dus prioriteit geschonken aan het creëren van openingen in de achtergevel, aan de tuinkant, die uitgeeft op het zuidoosten. Gezien het terrein een beetje afhelt, ligt de servitudeweg iets lager dan de leefruimtes. De zijgevel werd op een weldoordachte manier opengewerkt en afgeschermd met een groenscherm. Aan de noordkant daarentegen ligt het huis op de perceelgrens. Aan de straatkant bleef de gevel redelijk gesloten.

Léa Bierlin

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 352 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Onze partners