Twee wordt één

07/07/15 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

De bouwheren hadden een duidelijk maar uitgebreid programma voor hun nieuwe woning. Een van de belangrijkste doelstellingen: de perfecte integratie van het gebouw in het omliggende groene kader te midden van de grasvlaktes in de Oostkantons. Het resultaat is een uitgestrekt volume, met enkel een gelijkvloers, dat naadloos past in het natuurlijk niveauverschil van het terrein.

Een smalle doorgang tussen twee bouwpercelen leidt naar een groot terrein met daarop een enigszins vreemde constructie. Vooraan links vormt een laag volume in natuursteen een massief scherm. Rechts achteraan een tweede volume dat lager maar ook langer is dan het eerste, gekenmerkt door een opengewerkte, lichtere buitenbekleding. Deze twee elementen zijn meteen ook de hoofdspelers van het project, die worden verbonden door een glazen box.

Ambitieuze inplanting

Het terrein waarop de woning werd gebouwd, maakt deel uit van een verkaveling van zeven bouwpercelen en groene zones. De eigenaar dacht enkele loten te gebruiken voor zijn eigen woning en de andere te verkopen. Architectenbureau Crahay & Jamaigne zag het grootster en stelde voor om de hele verkaveling te benutten om de woning in te planten. Op die manier kon het gebouw discreter achter in het perceel worden ingeplant, voor een optimale bezonning en gerichte vergezichten, en dat zonder rekening te moeten houden met de grenzen van de aanpalende percelen.

Groene integratie

Het terrein ligt tussen twee groene zones: bovenaan de tuinen van de woningen van de hoofdstraat, beneden een grote vlakte met weiden en boomgaarden. Dit groene kader is een van de belangrijke troeven van de site. Het hoofddoel van het project was dan ook om de woning zo optimaal mogelijk in zijn omgeving te integreren. Met dit ambitieus programma voor ogen kon er geen sprake zijn van een groot gebouw met verschillende verdiepingen. De architecten kozen daarom voor twee vleugels die elkaar gelijkvloers opvolgen en op een subtiele manier het natuurlijk hoogteverschil van het terrein volgen. Beide volumes hebben platte daken die binnenkort met groen worden getooid. Ook de circulatie rondom de woning heeft een natuurlijk cachet. Ze nodigt uit tot een kleine wandeling tussen de talrijke zacht hellende vlakken, brede terrassen en overdekte galerijen.

Twee gelede vleugels

De eerste oost-westgerichte vleugel staat loodrecht op de straat. Hij is opgetrokken in traditioneel metselwerk met een gevel in natuursteen afkomstig uit steengroeves uit de buurt, een bekleding die doelbewust aansluit bij die van de naburige woningen. Dit volume omvat een garage en een technische ruimte, en is voor de rest domein van de kinderen, met twee slaapkamers, een badkamer, een ruimte voor de home cinema en een brede gang met bureaus. Maar de organisatie van de ruimtes kan makkelijk worden aangepast. Wanneer de kinderen bijvoorbeeld het huis uit zijn, kunnen ze worden ingericht als appartement.

Een groot glazen sas zorgt voor de verbinding tussen de twee hoofdvolumes. Het doet dienst als ontvangsthal en vormt tegelijk een serene ontspanningsruimte.

Zwevende cocon van hout

Via de glazen inkom leiden drie doorgangen naar het tweede volume: er is de hoofdtoegang tot de leefruimtes, eentje via de bibliotheek en een derde naar de keuken. Deze vleugel is doelbewust zeer verschillend van de eerste, te beginnen met de noord-zuidinplanting. De structuur in houtskelet rust op metalen dragers om het volume van de grond los te koppelen en het zo een zeer luchtig aspect te geven. Deze grote, zwevende rechthoek oogt een stuk lichter dan het eerste volume, met een gevelbekleding in horizontale houten latjes met open voeg en een volledig opengewerkte westgevel die rijkelijk uitgeeft op het landschap. In dit volume zijn alle leefruimtes ondergebracht. Ze liggen mooi naast elkaar geschikt zodat ze maximaal kunnen profiteren van het zicht naar buiten. Een overdekte patio maakt de overgang naar de slaapkamer van de ouders met een aparte badkamer en dressing, en een wasruimte. Langs al deze ruimtes loopt een brede, overdekte galerij, een soort langgerekt overdekt terras, waar het heerlijk genieten is van het schitterende zicht. Het overkragende dak doet tegelijk dienst als zonnescherm voor de grote ramen. die zijn eveneens uitgerust met aluminium screens die automatisch in werking treden als de zon te fel binnen zou schijnen.

Er werd grondig nagedacht over het thermisch beheer van dit volume, zowel binnen als buiten. Zo werden de muren geïsoleerd met twee types isolatie, cellulosevlokken en rotswol, is er wand- en vloerverwarming die wordt gevoed via een pelletketel en zijn de ramen uitgerust met een mechanisch openingssysteem. Stuk voor stuk details die van dit huis een lage-energiewoning maken.

Technieken ondergronds

Onder volume in natuursteen en het glazen sas werden alle technische en secundaire functies ondergebracht: de stookplaats, opslagruimtes, een schrijnwerkersatelier, een wijnkelder, een fitnesszaal en een sauna.

Sluitstuk van deze woning is dat alle mechanismen worden aangestuurd door één domoticasysteem, van de balansventilatie tot de zonweringen over de verwarming, de verlichting of de technische uitrustingen voor het huishouden. Hoeft het gezegd dat de bouwheer, een groot liefhebber van technologische snufjes, in zijn nopjes is?

Tekst: Cécile Wolfs

Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer over:

Onze partners