Speelse kubussen

18/03/11 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Verscholen achter een leistenen muur werd een huis in de heuvels van Marche volledig naar het zuiden toe uitgebouwd met duidelijk van elkaar verschillende volumes.

KRACHTLIJNEN 1. Het gecombineerd gebruik van drie materialen voor de buitengevels: leisteen, hout en pleisterkalk. 2. De speelse lichtinval via verschillende types raam- en deuropeningen. 3. Het huis zorgt kamer na kamer voor een geleidelijke ontdekkingstocht.

ARCHITECT Philippe Bosquée

De eigenaar begon in 2004 alleen aan het project. Hij wenste een kubistische, asymmetrische en hedendaagse constructie. Open ook, zonder daarom in een loftstijl te vervallen.

"Eigen aan het huis is dat het er van op de straat erg gesloten en een beetje koud uitziet. Wie binnenkomt, merkt echter meteen dat de openheid naar buiten groot is en dat er overal ramen zitten."

Nieuwsgierige blikken van op straat stuiten op een hoge, ouderwets ingevoegde muur in leisteen. Die beschermt de intimiteit van de bewoners, als een vestingmuur die evenwijdig loopt met de straat. Een met pleisterkalk bedekt volume staat daar haaks op ingeplant.

Dat centrale gedeelte van de woning loopt achteraan uit op de tuin. Andere, met cederhout beklede boxen haken zich daaraan vast. Ze variëren in hoogte, kregen een plat dak en herbergen de slaapkamer, het salon en het bureel.

Bepleisterd volume Het centrale element, het bepleisterde volume, stijgt boven de stenen muur langs de straatkant uit. Op het gelijkvloers werden hier de inkom en de garage ingericht. In deze zone werd veel glas verwerkt, maar ook de opengewerkte gevelbekleding bevordert de integratie.

Ter hoogte van de inkom herbergt een zwart geschilderd, lang meubel in mdf het toilet, de vestiaire en een aantal kasten. Het meubel loopt tot achter in huis door en begeleidt de bewoners naar de leefruimten.

De gang loopt uit op een loopbruggetje, als een soort ponton langs het lager gelegen salon, en mondt uit in de eetkamer. Op de vloer ligt zwart gepolierd beton, een materiaal dat het ruimtegevoel in sommige vertrekken versterkt.

Elders ligt parket in vergrijsde eik, een warmer materiaal. Die afwisseling verleent elke kamer een eigen karakter en identiteit. Nog opvallend in de leefruimtes is de hoogte onder het plafond; die varieert naargelang de functie. Dat kenmerk is het gevolg van de bouwstijl.

Verschillende boxen Het huis bestaat uit verschillende boxen, al dan niet met een bovenliggende verdieping. Het lager gelegen salon was meer een keuze dan een architecturale noodzaak. De loopbruggetjes die er rondom lopen, zijn multifunctioneel en fungeren als zitbanken én ladekasten.

Dit huis werd gebouwd net voor energiebesparingen zo in de belangstelling kwamen. Toch werden er thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd, evenals vloerverwarming in die vertrekken waar de vloer in glad beton werd afgewerkt.

In de andere kamers hangt een radiator. De lage-temperatuurketel werkt op stookolie, en de kachel op het gelijkvloers vormt een bijkomende warmtebron. Dankzij de grote ramen geniet het huis van passieve zonnewarmte.

Léa Bierlin

Lees meer over:

Onze partners