Serre in XXL-formaat

11/08/10 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

Toen de architecten als alternatief voor een loft deze serrewoning voorstelden, waren Gorik en Machteld meteen verkocht.

KRACHTLIJNEN 1. In een verkaveld parkgebied met eeuwenoude eiken werd een bijna glazen huis met de archetypische vorm van een serre gebouwd. 2. Achterkant en zijkant van de woning zijn volledig in het glas. De gesloten wanden bestaan uit geïsoleerde polycarbonaatplaten, waardoor de illusie van volledige transparantie grotendeels stand houdt. 3. De basisstructuur werd helemaal uit de serrebouw overgenomen. Dit geldt niet voor de isolatie, die veel meer doorgedreven is. 4. De woonzone ligt op de verdieping. Het is één grote ruimte met een multifunctionele mezzanine. De ruimtelijkheid toont zich tot in de nok van het dak.

ARCHITECTVerdickt & Verdickt architecten

Het verschil met het herenhuis in Jette waar ze vroeger woonden, kon niet groter zijn... Gorik en Machteld wilden de stad ruilen voor een landelijke omgeving en kochten een bouwperceel in een verkaveld parkgebied met enkele eeuwenoude eiken die beschermd zijn. De oude bomen waren voor hen een extra stimulans om te kiezen voor een open (lees: transparante) woning.

Het architectenbureau Verdickt en Verdickt uit Antwerpen kreeg de opdracht om een hedendaagse woning te ontwerpen die een mix van een industrieel karakter en design uitstraalt. De bouwheren wensten een grote mate van ruimtelijkheid, zowel horizontaal als verticaal.

Kwinkslag

Vandaar hun idee om een loftwoning te bouwen met een open woongedeelte op de verdieping en een slaapzone beneden. Maar zowel het budget hiervoor als de bouwvoorschriften stonden hun droom in de weg. Bovendien leende het bouwperceel zich niet onmiddellijk tot wat Gorik en Machteld aanvankelijk voor ogen hadden.

Architect Carl Verdickt: "We zagen aanvankelijk niet echt mogelijkheden om de wensen van de opdrachtgevers, de voorschriften én hun budget met elkaar te verzoenen. Met een kwinkslag zeiden we dat ze eigenlijk een serre moesten bouwen."

De bouwheren keken elkaar even aan en reageerden: "Fantastisch!" En inderdaad: een serre heeft de juiste schaalgrootte, kadert binnen de traditionele bouwvoorschriften - onder meer een verplicht hellend dak - én is industrieel. En door de standaardafmetingen consequent toe te passen, paste het ook binnen het beschikbare budget.

Eenvoudige structuur

De architecten ontwierpen een huis met een eenvoudige vorm: een perfect rechthoekig grondplan (9,64 x 12 meter) met twee bouwlagen en zonder in- of uitsprongen. De bovenste bouwlaag - de eerste verdieping - werd één grote en open ruimte tot in de nok van het dak, enkel onderbroken door een mezzanine boven de zithoek. De benedenverdieping werd ingedeeld in drie slaapkamers, een badkamer en een technische ruimte. De kelder voorziet in voldoende bergruimte.

Wonen op de verdieping garandeert een ideaal uitzicht op de tuin. Rechts van het huis werd boven de carport een terras met metalen balustrade voorzien. Dat terras lijkt door het gebruikte materiaal bijna afwezig. Van het terras vertrekt een trap naar de tuin die daardoor goed bereikbaar is.

De ruwbouwstructuur is vrij eenvoudig: een dragende staalstructuur van kolommen en balken, en een vliesgevel die is ingevuld met glas en polycarbonaat. De structuur werd, op enkele details na, helemaal overgenomen uit de kassenbouw en gerealiseerd door een professionele serrebouwer.

Sofie De Vriese

Onze partners