Ruwbouw is afwerking

20/09/11 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

Architect Hans De Beenhouwer ontwierp een uitgesproken ruimtelijk ontwerp voor een nieuwbouwwoning in de rij voor zijn broer en schoonzus.

KRACHTLIJNEN 1. Het bouwvolume, het metselwerk en de hoogte van de ramen sluiten mooi aan op de aanpalende woningen. 2. Op de eerste verdieping is voorlopig één slaapkamer met en suite badkamer. De overloop kan desgewenst worden ingericht als twee extra kamers. 3. Voor- en achtergevel zijn ter hoogte van de leefruimte volledig in glas uitgewerkt, plafondhoog en gevelbreed. 4. Ruwbouw is afwerking. Vloeren, plafonds, keuken- en eetkamerelement en trap zijn in zichtbaar gelaten beton.

ARCHITECTDe Beenhouwer + Leonard architecten, architect Hans De Beenhouwer

Om de ruimtelijkheid en de lichtinval alle kans te geven, werden zowel in de voor- als achtergevel plafondhoge en gevelbrede ramen geplaatst. Zo veel mogelijk glas, zo weinig mogelijk profielen. De glasplaten zijn dan ook erg groot en flirten met de grenzen van het praktisch uitvoerbare.

De toegang vooraan is geïntegreerd in de raampartij en werd uitgevoerd als een dubbele glazen deur die naar buiten openklapt. Achteraan wordt de doorgang naar de tuin verzekerd door een schuifraam. Het feit dat het raam er overhoeks verder loopt, versterkt het ruimtelijke gevoel.

Zowel voor- als achteraan kraagt het niveau van de leefruimte uit. Vooraan is dat in de vorm van een ondiep terras. Architect Hans De Beenhouwer: "Eigenlijk is het de flink uitgewerkte dorpel van het raam vooraan die uitkraagt." Achteraan is de uitkraging nog meer uitgesproken, want het zwevende gedeelte is bijna twee meter diep. Het resultaat is een spel van volumes dat voelbaar is in de woonbeleving.

Andere sfeer boven

De bovenverdieping is anders van sfeer. De riante overloop is er niet voor niets. Desgewenst kan dit deel van het huis - dat uitkijkt op het dakterras en de tuin - in twee extra slaapkamers worden onderverdeeld, zonder dat de circulatieruimte verloren gaat. Vooraan bevindt zich de masterbedroom met en suite badkamer. Twee verticale bandramen - in het vlak van de binnenmuur en met een kleine borstwering in baksteen - maakt deze verdieping wat terughoudender ten opzichte van de straat.

Deels om budgettaire redenen maar vooral omwille van de sfeer werd het principe 'ruwbouw is afwerking' gehanteerd. De vloeren werden uitgevoerd in polybeton, bovendien geschikt om te combineren met vloerverwarming. Plafonds zijn in ruw bekist beton. Een binnenmuur in zichtbaar beton loopt van de kelder tot de eerste verdieping. De gevel in dunmortelbed gemetselde handvormsteen is op verschillende plaatsen vanuit het interieur zichtbaar.

Een centraal tafelelement in één stuk beton werd tijdens de ruwbouw geleverd en in de vloerplaat verankerd. Het zwevende effect van de rode betonnen tafel in L-vorm houdt het interieur bij uitstek luchtig.

Woonplateau

Een massiever volume is de keuken- en kastenwand in witte volkern. Al die ingrepen samen hebben als effect dat de leefruimte aanvoelt als een woonplateau met een ongelimiteerd zicht op de tuin achteraan en de groene omgeving aan de straat. En de situering op de bel-etage maakt het perspectief alleen maar mooier.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 344 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Onze partners