Robuust en elegant

09/08/10 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

Wie in de Leuvense Penitentienenstraat op zoek is naar het architectenbureau DAS, zal er niet snel voorbijlopen.

KRACHTLIJNEN 1. Een driegevelwoning met plak dak werd opgetrokken in baksteenarchitectuur. Grote raampartijen zitten ofwel in het vlak van de gevel - en lopen door tot de hoek van de gevel - of zitten traditioneel achter een slaglijst. 2. Beneden is een architectenkantoor, boven de privéwoning van een van de vennoten. 3. Buffers schermen de woning af van de buitenomgeving: een vide met gesloten borstwering, een dakterras vooraan in het volume van het gebouw. 4. De trap is een van de regulerende factoren van het open plan op elke verdieping, telkens gecombineerd met een technische (natte) ruimte of berging.

ARCHITECTDAS, Sofie Vandendriessche en Bert Parton

Een voormalig opslagterrein van Stella Artois werd een tiental jaar geleden door de stad Leuven aangekocht en verkaveld, met de bedoeling om de buurt levendiger te maken door er een sociale mix van bewoners te creëren.

Dit verklaart de rij recente nieuwbouwwoningen en een aantal nieuwe sociale woningen die aan de achterzijde aan een klein parkje grenzen. Sofie Vandendriessche was een van de eerste bouwers op het terrein: een gezinswoning met voldoende ruimte voor een architectuurbureau.

Aan de overkant van de straat liggen nog oude arbeidershuisjes. "Daarom koos ik voor onze woning ook voor baksteenarchitectuur," zegt Sofie. "Om een aanknopingspunt te vinden met de bestaande bebouwing en de stijlbreuk met de overkant niet op de spits te drijven."

Visuele afscheiding

Het huis van Sofie staat op het einde van de huizenrij, net naast het wandelpad richting parkje, en is dus een driegevelwoning. De architect maakte dankbaar gebruik van die situatie om grote, doordacht geplaatste raampartijen te voorzien. Die bieden een elegante, verfijnde tegenhanger van de robuuste baksteengevels. De verfijning wordt nog versterkt door een uitgewerkte detaillering, onder meer het gebruik van fijne stalen profielen en door sommige ramen in het gevelvlak tot aan de hoek van de gevel te laten komen. Een manier om de woonzone en het park visueel van elkaar af te schermen is een gesloten borstwering ter hoogte van de vide die bureau en woonverdieping met elkaar verbinden. Het raam in de achtergevel loopt weliswaar over twee verdiepingen, maar de borstwering zorgt dus voor enige discretie.

Dakterras

Misschien wel de meest ingrijpende zet om de privacy ten opzichte van het straatleven te vrijwaren, is het dakterras op de eerste verdieping aan de straatzijde. Dat terras zit in het volume van de woning en is afgeschermd door de voorgevel waarin, net zoals in de zijgevel, een grote opening is gelaten. Rond het terras plooien zich de keuken en de woonkamer op de eerste verdieping, en de bad- en ouderslaapkamer op de tweede verdieping.

De schuiframen rond het terras schuiven ter hoogte van de eerste verdieping helemaal open, zonder kolom. Door deze vormgeving is het terras letterlijk een verlengstuk van de woonverdieping, zonder enige drempel. Het dakterras wordt dan ook zeer intensief gebruikt, ook door de twee kinderen van het gezin. "Licht en uitzicht zijn de concrete, positieve gevolgen van deze keuze," aldus architect Vandendriessche, "maar je mag ook de belevingswaarde niet onderschatten."

Sofie De Vriese

Onze partners