Privacy verzekerd: dubbelwoonst in spiegelbeeld

08/10/14 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Op een groot maar hellend perceel ontwierp architect Sebastian Borch een gebouw bestaande uit verschillende volumes die ten opzichte van elkaar verspringen, zowel in de diepte als in de hoogte.

Enerzijds is er een bouwgrond te koop, 8.000 m² groot, georiënteerd naar het zuidwesten en gelegen aan de rand van een bos in de regio Eupen. Er waren heel wat kandidaat-bouwers en er doken verschillende projecten op - van een verkaveling voor vijf huizen tot een individuele woning -, maar geen van die projecten werd aanvaard door stedenbouw.

Anderzijds waren er twee koppels die vruchteloos op zoek waren naar een nieuwe woonst. Tot één van hen op de advertentie stootte... "De bouwgrond had veel potentieel, maar we konden hem niet alleen kopen", vertelt een van de eigenaars. Maar omdat het perceel zo interessant was, vroeg ze aan een van haar kennissen die eveneens op zoek was naar een nieuwe woning, of ze niet geïnteresseerd was om de grond samen te kopen. "We fietsen vaak samen en zijn zelfs al samen huizen gaan bezoeken. Ze was meteen verkocht voor het idee, ons avontuur kon beginnen!"

Beide koppels waren helemaal weg van het terrein, gingen onderling akkoord en ondernamen de nodige stappen. Als architect kozen ze Sebastian Borch, de zoon van een van de koppels.

Schakel tussen stad en natuur

"Er was geen sprake van dat ik twee aparte gebouwen zou ontwerpen", legt de architect uit. "Stedenbouw legde één enkele constructie op. We zijn van in het begin uitgegaan van het idee om een dubbelwoonst te bouwen in plaats van twee aparte woningen. Met in het achterhoofd de wens van de bouwheren, die niet de indruk wilden hebben dat ze een gebouw delen. Concreet bedacht hij vijf volumes die verspringen ten opzichte van elkaar, zowel in de diepte als in de hoogte. Zo ontstaan 'inhammen' die voor meer intimiteit zorgen en de privacy van de bewoners garanderen. Op enkele details na zijn beide huizen identiek, zowel wat het buitenaanzicht betreft als de indeling.

Tekst: Anne-Catherine De Bast Foto's: Laurent Brandajs Architect: Sebastian Borch

Onze partners