Over elkaar geschoven boxen

23/10/13 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

Deze ultramoderne villa profiteert volop van haar omgeving. Om het zicht over een boomgaard en een groene vallei niet te verliezen, respecteert ze de glooiingen van het terrein en werden de leefruimtes in het hoogste volume ingericht.

Het perceel langs een drukke steenweg in Bergen is vrij hellend. Achteraan ligt een prachtige boomgaard. De bouwheer, ingenieur van opleiding, begon schetsen met kubistische inslag te maken en toonde die al snel aan zijn vriend en architect Hugo Bauwens. "Ik had meteen door dat zijn ideeën perspectieven boden en dat hij een huis ambieerde dat los stond van het Waalse archetype", vertelt die. Hugo Bauwens kon zich dan ook helemaal uitleven in twee boven elkaar geschoven boxen uit voorgepatineerd zink en verlijmde baksteen, met elk een plat dak en een vrijdragend volume. Het geheel ademt pure moderniteit uit.

In elkaar grijpende boxen De langs de straatkant bijna volledig blinde voorgevel (met uitzondering van een bandraam) staat in schril contrast met de achterzijde, waar we een spel van rechthoekige parallellepipedums van gelijke afmetingen onderscheiden. Die staan loodrecht op elkaar ingeplant. Het eerste volume, waarop het tweede rust, werd afgewerkt in rood verlijmde baksteen. De tweede, veel luchtigere box werd bekleed met voorgepatineerd antracietgrijs zink. De structuur, die doet denken aan een metalen brugelement, strekt zich uit richting vallei en boomkruinen, als een observatorium waar bezoekers het ritme van de natuur en seizoen kunnen volgen. Doordat de volumes loodrecht ten opzichte van elkaar liggen, kon de architect ook een volledig zuidelijk georiënteerd terras in ipé aanleggen in het verlengde van de eetkamer. De plankenvloer in merbau in dat vertrek loopt visueel tot buiten door en creëert een subtiel spel van perspectieven.

Virginie Stassen

Onze partners