In beeld: Hoe combineer je hout en beton tot een coherent geheel?

In beeld: Hoe combineer je hout en beton tot een coherent geheel?

Hout, beton en licht. Die basiselementen inspireerden tot het ontwerp van deze gul opengewerkte woning op het Waalse platteland. Dankzij het gebruik van twee bouwtechnieken, getuigt het resultaat van esthetische en functionele coherentie.

In beeld: een deels zelfgebouwde woning met veel oog voor ecologie

In beeld: een deels zelfgebouwde woning met veel oog voor ecologie

In de schaduw van een honderdjarige appelboom en boven op een heuvel in het Waalse Andenne, rees deze - deels zelfgebouwde - woning op. Met veel oog voor ecologie en in harmonie met de omgeving dankzij de omgekeerde indeling.

In beeld: dit gedurfde huis is quasi onzichtbaar vanop de straat

In beeld: dit gedurfde huis is quasi onzichtbaar vanop de straat

Gilles Desirotte en Nathalie Donckels bouwden een gedurfd huis: ingewerkt in de helling, deels bekleed met koper en voorzien van een groendak. Het idee: het huis discreet integreren om de buren hun uitzicht niet te verstoren. Het opzet is geslaagd!

In beeld: moderne woning aan de rand van het bos

In beeld: moderne woning aan de rand van het bos

De eenvoudige en zuivere lijnen van deze woning, gelegen tussen een drukke steenweg en de rand van een bos, verzoenen op een doordachte wijze de karakteristieken van deze plek met de wensen van de eigenaars. Een realisatie van de hand van architect Hugo Bauwens, die een soort dagelijkse rust wilde creëren.

In beeld: een compact huis met een enorm ruimtegevoel

In beeld: een compact huis met een enorm ruimtegevoel

Aan de basis van het ontwerp van deze compacte gezinswoning lag het spievormige perceel én de mogelijkheid om het huis centraal op dat perceel te bouwen. Geen in- of uitsprongen, wél een gave witte blok met grote uitsparingen voor de ramen, die gedoseerd de gevels perforeren.

Privacy verzekerd: dubbelwoonst in spiegelbeeld

Privacy verzekerd: dubbelwoonst in spiegelbeeld

Op een groot maar hellend perceel ontwierp architect Sebastian Borch een gebouw bestaande uit verschillende volumes die ten opzichte van elkaar verspringen, zowel in de diepte als in de hoogte.

In beeld: een unieke mix tussen industriebouw en de boerenstal

In beeld: een unieke mix tussen industriebouw en de boerenstal

Industriebouw en toch variëren. Dat is het bouwprincipe waarmee het Nederlandse Lofthome zich op de markt presenteert. Deze woningconcepten zien er met hun zadeldaken archetypisch uit en net zo eenvoudig als de huisjes van het wereldberoemde Monopoliespel. Het kan bijna niet eenvoudiger.

In beeld: buitengewone moderne woning op steile helling

In beeld: buitengewone moderne woning op steile helling

Op een steile helling in een bosrijke omgeving ontwierp architect Eric Grondal een buitengewoon huis. Buitengewoon in ontwerp en uitvoering. Met als blikvanger de koperen gevelbekleding die de woning een minimalistisch en toch opvallend design geeft.

Bekijk: Een woning in staalbouw midden in het groen

Bekijk: Een woning in staalbouw midden in het groen

Deze vederlichte woning in staalbouw staat te midden van talrijke loofbomen op een bedrijventerrein. Architect Ignace Deconinck tekende voor een sober en sereen ontwerp en groepeerde slim de technische functies. "Eenvoud vraagt veel denkwerk", aldus de architect.

In beeld: woning met houtskeletbouw die enorm weinig verbruikt

In beeld: woning met houtskeletbouw die enorm weinig verbruikt

Toen architect Olivier De Sorgher werd geconfronteerd met erg strikte stedenbouwkundige voorschriften en een onaantrekkelijk terrein, besloot hij twee vliegen in één klap te slaan. Hij tekende een project uit dat bij de onmiddellijke omgeving paste én dat het comfort voor de bewoners op een onconventionele wijze verbeterde.

Residentieel industrieel

Residentieel industrieel

Omdat de bouwheer houdt van een industriële esthetiek, ging hij voor de bouw van zijn woning aankloppen bij de specialisten in kwestie. Een interessant gegeven was dat het bouwterrein sterk afhelde. Een koud kunstje voor het architectenbureau van Olivier Russe, dat met brio zijn favoriete technieken inzette voor de bouw van deze woning.

Passief met stijl

Passief met stijl

Een duurzame en energiezuinige woning bouwen die tegelijkertijd ook een stijlvol pareltje van hedendaagse architectuur is. Dat was de grote uitdaging van hasa architecten bij het ontwerp van deze grote passiefwoning in Blanden. Het resultaat is op alle vlakken meer dan geslaagd!

Een gebeeldhouwd huis

Een gebeeldhouwd huis

Hedendaags maar gezellig, met een intimistische straatgevel, gesloten aan de ene kant en open aan de andere. De villa in Namen verenigt een aantal paradoxen. En misschien is dat precies haar sterkte...

Verschoven volumes

Verschoven volumes

De bouwheer was niet aan zijn proefstuk toe, want hij had zijn vorige woning ook gebouwd. Maar deze keer wilden hij en zijn vrouw hun droomhuis bouwen. Ze lieten het ontwerpen door LV-architecten en bouwden het vervolgens eigenhandig, weliswaar met de onmisbare hulp van zijn vader en enkele familieleden.

Een huis om tot rust te komen

Een huis om tot rust te komen

De glooiende valleien en altijd groene bossen in onze Belgische Ardennen charmeerden een Nederlands echtpaar uit de Randstad in die mate dat ze besloten om in de buurt van La-Roche-En-Ardenne een weekendverblijf op te trekken. Voor het ontwerp klopten ze aan bij het architectenbureau van Egide Meertens. Die creëerde een ruime en lichte woning van waaruit je volop van de omliggende valleien kunt genieten.

Passiefhuis met drie volumes

Passiefhuis met drie volumes

Jérémy en Caroline waren geïnteresseerd in de techniek van houtskeletbouw én wilden graag energie besparen. Hun ambitie: een huis met een mooie architectuur, ondanks de opgelegde beperkingen voor dat soort huizen.

Over elkaar geschoven boxen

Over elkaar geschoven boxen

Deze ultramoderne villa profiteert volop van haar omgeving. Om het zicht over een boomgaard en een groene vallei niet te verliezen, respecteert ze de glooiingen van het terrein en werden de leefruimtes in het hoogste volume ingericht.