Modern en milieubewust: wonen in een huis van strobalen

15/06/15 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Open, licht en een aangenaam klimaat: op 190 m² biedt de woning van Rudy en Tanja alles om aangenaam te leven en te werken. Het koppel stak vier jaar lang de handen uit de mouwen om het huis eigenhandig en helemaal in strobalen op te trekken. En zeggen dat ze voordien nog lachten met het bouwconcept.

Een strakke, witte voorgevel met drie ritmisch geplaatste glaspartijen vestigt de aandacht op de kapperszaak van Rudy en Tanja. Niets in het gevelbeeld doet vermoeden dat het gebouw volledig in strobalen is opgetrokken. Het bouwmateriaal vloeit voort uit de keuze van het koppel om zo milieuvriendelijk mogelijk te bouwen. "Enkele jaren geleden hebben we nochtans nog gelachen met Tanja's broer die een cursus strobalenbouw ging volgen. Maar nadat we tijdens Mijn Huis Mijn Architect zelf een strowoning bezocht hadden, waren we overtuigd. Alleen wilden we het idee wel vertaald zien in een eigentijdse architectuur. De eerdere generatie strowoningen was vooral ecologisch, maar de architectuur liet ook zien dat het om een strobalenwoning ging." Het koppel klopte aan bij architect Henk Van Aelst om hun visie over de woning op papier te zetten. Hij ontwierp twee volumes die via een lager gebouwdeel aan elkaar verbonden zijn. De woning herbergt aan de straatzijde de kapperszaak. In het schakelvolume zitten de berging, een toilet en de badkamer verscholen. Achteraan, tot slot, werkte de architect op twee niveaus: de leefruimte op het gelijkvloers en de slaapkamers een verdieping lager, op kelderniveau. Omdat de kelder een halve meter boven het maaiveld uitsteekt en de circulatie in het tussenvolume gebeurt, ontstaan er splitlevels of halve verdiepingen. De trap in het middelste volume verbindt die verschillende niveaus niet alleen, ze creëert ook een zekere afstand en privacy tussen de zaak en het woongedeelte.

Oefenen in de tuin

Het concept van de woning was al sterk bepaald in de hoofden van Tanja en Rudy. "We hebben pas op latere leeftijd gebouwd. Hiervoor woonden we in een oude rijwoning. Dat was eigenlijk wel een voordeel. Zo wisten we goed wat we wel en zeker niet wilden in onze nieuwe woning. Want 10 jaar geleden hadden we waarschijnlijk niet op deze manier gebouwd."

Van de fundamenten tot de laatste verfstreek, Rudy en Tanja voerden alle werken bijna eigenhandig uit. Vier jaar lang deden ze erover om het project te realiseren. "We werkten enkel in het weekend en op onze sluitingsdagen. Voor we aan de woning begonnen, hebben we eerst de tuinberging gebouwd in dezelfde materialen als de woning. Vooral om te zien of het project haalbaar was, zowel in materiaalgebruik als in moeilijkheidsgraad. We hadden immers totaal geen bouwervaring."

Tekst: TiM Vanhove

Foto's: Marc Sourbron

Architect: Henk Van Aelst

Onze partners