Minimalisme in het bos

Op amper vijf minuten lopen van het stadscentrum kochten de bouwheren een stuk grond in een bosrijke omgeving.

  • MEERTENS_01.jpg

    MEERTENS_01.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_02.jpg

    MEERTENS_02.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_03.jpg

    MEERTENS_03.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_04.jpg

    MEERTENS_04.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_05.jpg

    MEERTENS_05.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_06.jpg

    MEERTENS_06.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_07.jpg

    MEERTENS_07.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_08.jpg

    MEERTENS_08.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_09.jpg

    MEERTENS_09.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_10.jpg

    MEERTENS_10.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_11.jpg

    MEERTENS_11.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_12.jpg

    MEERTENS_12.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_13.jpg

    MEERTENS_13.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_14.jpg

    MEERTENS_14.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_15.jpg

    MEERTENS_15.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_16.jpg

    MEERTENS_16.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_17.jpg

    MEERTENS_17.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_18.jpg

    MEERTENS_18.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_19.jpg

    MEERTENS_19.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_20.jpg

    MEERTENS_20.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_21.jpg

    MEERTENS_21.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_22.jpg

    MEERTENS_22.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_23.jpg

    MEERTENS_23.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_24.jpg

    MEERTENS_24.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_25.jpg

    MEERTENS_25.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_26.jpg

    MEERTENS_26.jpg - © Sandy Macharis

  • MEERTENS_27.jpg

    MEERTENS_27.jpg

Op amper vijf minuten lopen van het stadscentrum kochten de bouwheren een stuk grond in een bosrijke omgeving. Als bewonderaars van de Britse architect John Pawson wilden ze een sobere woning waarbij lichtinval een belangrijke rol speelt. Architect Egide Meertens ontwierp een woning waarin het door het bos gefilterde licht telkens weer een andere sfeer oproept.

Het bos speelt een belangrijke rol in het ontwerp. De opdrachtgevers wilden de sfeer van het bos zoveel mogelijk integreren in hun woning. Daarom moest die strak en open zijn, zonder dat ze aan privacy moesten inboeten. De woning moest behalve esthetisch ook praktisch zijn. Twee jaar lieten ze de ideeën voor hun nieuwe woning sudderen voor ze ermee naar een architect stapten.

Meertens gebruikte de ligging van de bouwgrond als aanknopingspunt voor het ontwerp. De bouwgrond is de laatste kavel in een doodlopende straat, die overgaat in een wandelpad. De architect maakte eerst een ontwerp dat hij verder uitwerkte in overleg met de opdrachtgevers, vooraleer hij ermee naar stedenbouw stapte. Het verkrijgen van de bouwvergunning verliep vlekkeloos. Dat sprak niet vanzelf, omdat het een woning met een plat dak betreft, en dat strookte niet met de bouwvoorschriften. Meertens: "Gelukkig staat de stad Genk open voor architectuur en is ze bereid te luisteren naar een gefundeerde argumentatie."

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 353 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Onze partners