Met het hoofd in de wolken

22/11/12 om 12:46 - Bijgewerkt om 12:46

Elke vierkante meter optimaal benutten en toch een gevoel van ruimte hebben. Dat is de uitdaging waarin interieurarchitect Raf Lijnen is geslaagd bij het ontwerp van een appartement in de Limburgse provinciehoofdstad.

Elke vierkante meter optimaal benutten en toch een gevoel van ruimte hebben. Dat is de uitdaging waarin interieurarchitect Raf Lijnen is geslaagd bij het ontwerp van een appartement in de Limburgse provinciehoofdstad. Dankzij doordacht toegepaste directe en indirecte verlichting baadt de woning in een fijne sfeer. Zo leven de bewoners letterlijk en figuurlijk met hun hoofd in de wolken.

"Een huis moet als een maatpak zitten." Vanuit die filosofie beginnen Raf Lijnen en zijn medewerkers van Studio Lijnen en partners aan ieder ontwerp. Om een antwoord op dat vraagstuk te bieden, bekijken ze eerst de praktische laag in de woning. "Bij het binnenkomen moet je je jas en tas op een eenvoudige manier kwijt kunnen. Is dat niet het geval, dan belandt de jas in de keuken en de tas in een hoek. Zo krijg je rommel. De architectuur moet er net op een subtiele manier toe bijdragen dat dergelijke situaties vermeden worden", verduidelijkt Raf Lijnen. In dit appartement speelt het ontwerp hier op in door in de kleine inkomhal een vernuftige gastenvestiaire in te bouwen naast het toilet. Op de badkamer bevinden verzorgingsproducten en elektrische apparaten zich dan weer binnen handbereik, maar toch aan het zicht onttrokken door ze slim op te bergen in de spiegelwand. Een schuifwand onttrekt keukenapparaten aan het oog wanneer ze niet gebruikt worden.

Bovenop die praktische laag legde de ontwerper vervolgens zijn esthetisch kleedje. Hij zocht daarbij naar een warm gevoel door materialen en kleuren op elkaar af te stemmen. Om eenheidsworst te vermijden, streefde Raf Lijnen naar contrasten tussen licht en donker of tussen warme en koude materialen. In dit appartement vertaalt zich dat heel concreet in het gebruik van hout voor de kasten en nagenoeg alle vloeren. De koude toets komt van het metaal in de tafelpoten of het verlichtingsarmatuur boven de tafel.

TiM Vanhove

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 356 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Onze partners