Materie en ziel

21/10/11 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

De moderne aanpak doet geen afbreuk aan de authenticiteit van dit neogotisch pand.

Krachtlijnen (volgens de architect / bouwheer) 1. Zuivere lijnen, maar geen absoluut minimalisme 2. Transparantie tussen de vertrekken, maar geen totale openheid "Bezoekers ontdekken op een geleidelijk manier het appartement en de onverwachte doorkijken." 3. De juiste proporties van de volumetrie 4. Het gebruik van hoogwaardige en contrastrijke materialen zoals hout, baksteen, metaal,... en opvallende kleuren

ArchitectOlivier De Sorgher voor DDGM Architectes Associés - 02 511 96 95 of 0477 48 95 11

Langs de buitenkant valt het geheel te midden van het landelijke kader zeker op. Het bestaat uit een oud hoevegedeelte, een gebouw in middeleeuwse stijl en een recentere aanbouw. Van dit alles gaat een ouderwetse charme uit die we binnenshuis enkel kunnen vermoeden.

Het appartement dat we in dit artikel beschrijven, werd volledig door de eigenaar gerenoveerd en weet te verbazen door het moderne karakter, de architecturale hoogstandjes en de speelse contrasten die als een rode draad doorheen de duplex de aandacht trekken.

Aantrekkelijke mogelijkheden

De Brusselse architect (en tevens bouwheer) kwam vrij toevallig bij dit gebouw terecht. "Ik was in feite op zoek naar iets voor mijn vader, die na zijn pensioen op het platteland wilde gaan wonen. Zo ontdekte ik dit pand, waarvan ik al snel de mogelijkheden zag", vertelt Olivier De Sorgher. "Er was natuurlijk veel werk aan, maar de ligging in hartje Ohain was schitterend. En de toren had een ziel. Bovendien stond het voor een appel en een ei te koop." Als specialist in het restaureren van historische gebouwen én in hedendaagse architectuur, koesterde de eigenaar van bij de start van de renovatie de ambitie die beide passies met elkaar te verzoenen.

Tussen de aankoop van het pand en de datum van verhuizing gingen zes jaar voorbij. "Het bekomen van de stedenbouwkundige vergunningen ging niet altijd even snel. Ik heb alle werken ook alleen uitgevoerd, van vloer tot plafond." Vanuit zijn beroepservaring had Olivier De Sorgher daarenboven de neiging om alles tot in de perfectie te (blijven) herwerken.

Aan de straatkant verlenen de (hoofdzakelijk decoratieve) muurvoeting in pseudobreuksteen, de kantelen en de gotische stijl een apart karakter aan het pand. Het gebouw zelf bleef onaangeroerd, met uitzondering van enkele noodzakelijke ingrepen. Zo werden er nieuwe ramen (in meranti) geplaatst.

"Het witte gebouw aan de rechterkant werd uit te poreuze baksteen opgetrokken. Daardoor sijpelt er elke winter water in dat ongeveer een centimeter baksteen doet barsten en de verf doet afbladderen. Binnenkort zullen we wel verplicht zijn het geheel opnieuw te bepleisteren."

Stavie Deroc

De volledige tekst en plannen van dit pand vindt u in het nummer 345 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Lees meer over:

Onze partners