Loft vol charme en karakter

14/01/11 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Deze Brusselse loft is ondergebracht in een oude drukkerij, met zes andere kavels.

KRACHTLIJNEN 1. Het thematische werk dat geleverd werd met het contrast tussen smetteloze wit en wengé, dat je in de hele woning terugvindt. 2. De vertaling van de kamers en de inrichtingen volgens het tracé van de lichtkoepels en de reeds bestaande structuren (balken, palen...). "We hebben ons in onze keuzes laten leiden door het licht", aldus de architect. 3. Het sobere en minimalistische karakter van de loft door zijn deuren, handvaten, niches en onzichtbare of perfect geïntegreerde opbergplaatsen. 4. Dankzij een systeem met verschillende "boxen" die niet alleen tot uiting komen in de ophangkubus, maar ook in de valse muren, blijft een totaal ruimtezicht van de loft bewaard, terwijl het geheel er luchtiger uitziet. 5. Een hoofdkamer van 115 m² die oneindig veel mogelijkheden biedt.

ARCHITECTOlivier Provoost en Marie Raucent (voor bureau Arts & Architecture)

Op een boogscheut van de ring, in hartje Brussel, ligt deze loft uit het zicht verborgen dankzij een grote metalen poort, die discretie en veiligheid waarborgt. Een weg leidt ons vervolgens naar een metalen trap die aan weerskanten omringd is door een gezellige plantengroei.

De inkom ziet er erg design uit, maar ook hartelijk, door de houten gevelbekleding die je op een deel van de voorgevel terugvindt en de okerkleurige pleisterlaag.

Wit + wengé

De witte muren vormen een aangenaam contrast met de donkere kleur van het wengéhout, dat zowat overal in de loft is terug te vinden. De vloer van het hoofdvertrek is met dit hout bedekt en past goed bij de kasten van de keuken, de tafel in de eetkamer, of de meubels van de slaapkamers en het tv-salon, zonder de details in de badkamer te vergeten.

Het wit is zeer nadrukkelijk aanwezig, zowel in het ruime centrale keuken eiland in corian, het werkblad, of de muren. "We konden aan de slag met dit licht-donkere duo dankzij de grote hoeveelheid licht dat langs de lichtkoepels binnendringt, zodat er geen duistere plekken zijn, zelfs daar waar er donker hout gebruikt werd", merkt de architect op. Alleen de hoofdmuur in het salon met de open haard werd karamel geschilderd om af te steken tegen de andere wanden.

Boven de eetkamer wordt het plafond ineens hoger. Dit gaf de architect de kans om zijn creativiteit de vrije loop te laten gaan door een opgehangen kubus aan te brengen, die plaats biedt aan een theesalon en een bureau. "We konden het ons veroorloven om het plafond te verlagen in de eetkamer, omdat je er meestal toch zit."

Doordat de kubus hangt, konden we het licht van de vensters behouden en een overzicht van de plaats bewaren, wat het geheel luchtiger maakt. De structuur wordt ondersteund door twee stalen buizen en een dubbelwandige muur, die de trap met verscholen randen (van wand tot wand) verbergt, wat een zuivere lijn oplevert.

Licht is alomtegenwoordig Boven de loft loopt er een lichtkoepel van het ene uiteinde naar het andere. Het licht is dus alom tegenwoordig, zelfs in de winter. "In het hoofdvertrek maakte ik deze opening liever dicht om te kunnen genieten van een klimaat dat de slaap meer bevordert", aldus de eigenaar.

In het salon volgen spots in het vals plafond de perimeter van de glazen koepels. Wanneer de zon onder is, nemen ze de fakkel over door een lichtsfeer naar wens te creëren, dankzij de dimmer.

In diezelfde geest werden er op verschillende plaatsen "lichtgleuven" aangebracht die bestaan uit een neon tussen het vals plafond en het plafond, voor een zacht en diffuus licht. Dit systeem is ook terug te vinden in de slaapkamers, waar ze gemakkelijk konden worden aangebracht dankzij de twee plafondhoogtes. In het tv-salon werd dit procedé voorzien in de MDF-wand, die dienst doet als borstwering.

Stavie Deroc

Onze partners