Klein maar loft

14/01/11 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Toms loft in Mechelen voldoet aan bijna alle voorwaarden. Bijna, want heel groot is de loft niet.

KRACHTLIJNEN 1. Een voormalige meubeltoonzaal werd heringericht tot lofts. De oppervlakte van deze loft is vrij gering, 86 m². 2. De architecten gingen uit van een open grondplan, een vlotte circulatie en maximaal overzicht van de lengte en breedte van de ruimte. 3. De inplanting van functies en zones gebeurde rond een vaste, centrale box, waarin zich de gemeenschappelijke technische leidingenschacht bevindt. 4. Daglicht komt hoofdzakelijk binnen via één groot raam. Vandaar de logische keuze om hier het daggedeelte onder te brengen en de nachtzone aan de raamloze kant van de loft in te richten.

ARCHITECTDriesen-Meersman-Thomaes architecten

INRICHTING Asterisk Architecten

86 m² was de uitdaging voor Asterisk Architecten uit Mechelen. Er bestaan studio's die groter zijn. Daarbij komt nog dat ook het plafond vrij laag is: 2,40 meter tot aan de onderkant van de T-balken. De opdracht was duidelijk: de ruimte - met slechts één groot raam en twee kleine raamopeningen aan de inkom - zo ruimtelijk en geriefelijk mogelijk inrichten voor één bewoner.

En dat is prima gelukt. "We hebben heel nauwkeurig moeten meten en berekenen," aldus architect Marc Liebert. De diepte van de kasten, de minimale doorgangen, de plaatsing van vaste elementen of net het vrijlaten van loop- en zichtlijnen werden perfect op elkaar afgestemd en dragen bij tot een uitgesproken ruimtelijk gevoel.

Rechthoek + driehoek De loft bevindt zich achteraan op de eerste verdieping van een voormalige meubelzaak. 'VEKA meubelen' prijkt trouwens nog altijd in grote ijzeren letters op de voorgevel van het gebouw. De verdiepingen waren vroeger grote, open toonzalen. Bij de renovatie van het gebouw - een betonskelet - werden tussenmuren geplaatst om er wooneenheden in onder te kunnen brengen.

Het gedeelte dat Tom bewoont, is een rechthoekige oppervlakte met een driehoekige uitstulping ter hoogte van de voordeur (zie plan). Om de inplanting van functies en zones zo gunstig mogelijk te maken, werden twee schuine muren rechtgetrokken. Achter het bed zit bijvoorbeeld een spie die gedeeltelijk als extra bergruimte wordt benut.

Ook de muur waar het televisietoestel tegen bevestigd is, werd evenwijdig gemaakt aan de overliggende muur. Een groot raam dat uitgeeft op een terras, is voorzien aan de smalste zijde van die rechthoek. En behalve een klein, hoog raam links van het tv-toestel, is dit de enige vorm van daglicht in de zit- en kookruimte.

Het was dus aangewezen om de nachtfunctie in het donkere gedeelte van de loft onder te brengen. Een indeling in kamers was géén optie, in de eerste plaats omwille van de geringe oppervlakte, maar ook omdat klassieke kamers indruisen tegen de principes van loftwonen.

De keuken

De keuken bevindt zich vòòr de gesloten box met de leidingenkoker. Tegen de wand werd niets geplaatst - omdat de circulatie vanaf de voordeur te vrijwaren. Wel kwam er een voorzetwand in mat glas met gekleurde neonverlichting achter. Voor die wand staat een losstaand laag keukenmeubel, met fornuis en spoelbak.

De rest van de toestellen en de berging voor de keuken bevinden zich aan de langste muur van de loft. Dat wandmeubel loopt trouwens verder door tot aan de badkamer van de loft, in de vorm van kasten voor voorraad, schoonmaakspullen, wasmachine en droogautomaat en een spoelbak. Op die manier blijft er eigenlijk nog heel wat ruimte over voor de woonkamer.

Sofie De Vriese

Onze partners