In beeld: verrassende woning op een ongewoon bouwterrein

18/06/15 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:51

Het bijzonder specifieke, sterk hellende terrein noopte architect Peter-Paul Piot tot het bedenken van een bijzonder concept, waarbij hij de negatieve kenmerken wist om te buigen tot positieve elementen.

Via vrienden kwamen Steven en Els voor de bouw van hun woning in Herent bij Architectslab terecht, een bureau dat startte in Hasselt maar zich enkele jaren geleden in Brussel vestigde. "Aangezien we opdrachten over het hele land uitvoeren, hebben we voor een meer centrale locatie gekozen zodat we ons ook makkelijker kunnen verplaatsen", vertelt Peter-Paul Piot, een van de oprichters. Intussen telt het bureau vier partners. "Afhankelijk van de specifiek gestelde eisen wordt elk project telkens opgevolgd door een van ons, en een medewerker van het kantoor."

Tijdens de verkennende gesprekken met de opdrachtgevers kwam vooral de bijzondere ligging van het perceel ter sprake. "Aangezien de bouwgrond een perceel 'in tweede rij' is, ligt het niet onmiddellijk aan de straat maar achter een rij andere huizen. Het grote voordeel is dat de woning daardoor niet zichtbaar is vanop de straat, het nadeel was dat we de hoogte van de woning moesten afstemmen op de omliggende huizen om hun eigen privacy te garanderen. Daarom hebben we bewust gekozen voor een plat dak. Dat biedt, ondanks de grote openheid van de woning, een sterke geborgenheid", stelt Piot.

Bovendien bevatte het bouwterrein ook aanzienlijke niveauverschillen die erg bepalend waren voor het ontwerp. "Voor elk project gaan we in eerste instantie uit van de omgeving en het terrein. We hebben dus geen typisch soort huis, maar werken natuurlijk wel volgens een conceptuele lijn. Dat maakt elk project anders, en dus boeiend", stelt Piot. Op hun beurt had het koppel ook een aantal wensen. "Wij hechtten vooral veel belang aan openheid en licht, aan een goede communicatie met de tuin en een strakke vormgeving", vertellen Steven en Els.

Spel met volumes

Uitgaand van het hellende terrein, dat van voren naar achteren zo'n 2,5 meter verschil overbrugt, ontwikkelde de architect een concept waarbij de tuin rechtstreeks toegankelijk is van de twee niveaus. Zo ligt de inkomdeur van de woning onder de carport op tuinniveau, maar heb je vanuit de woonruimte - die op de eerste verdieping ligt - ook een prachtig zicht op én toegang tot de tuin. "Door de tuin op bepaalde plaatsen een beetje af te graven en op andere plaatsen wat op te hogen, is de grens tussen boven- en onderverdieping hier zo goed als verdwenen. Op die manier hebben we iets negatiefs omgebogen tot iets positiefs", vertelt Piot.

Tekst: Elien Haentjens

Foto's: Laurent Brandajs

Architect: Peter-Paul Piot (Architectslab)

Onze partners