In beeld: Stadswoning zet groen in de kijker

26/06/17 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Voldoende volume tussen gemene muren in, maximaal natuurlijk licht en voeling met de natuur in hartje stad - dat zijn de troeven van dit project, een realisatie van architectentandem Ofer Levy en Daniele Wagner. Achter de smalle, bijna blinde gevel wacht een verrassing van formaat.

Het is een enorm contrast met de voormalige art-decowoning van Michel en Anne-Marie, die te groot was geworden voor hen. Het huis was trouwens slecht geïsoleerd, weinig praktisch en had een uitgestrekte tuin. Kortom, de woning strookte niet langer met de levensstijl van de zeventigers. Het koppel droomde van een nieuwe woonst, ontworpen voor de toekomst. De droom van Michel en Anne-Marie kreeg vorm in het centrum van het oude Ukkel, in een straat van arbeiderswoningen. Tussen de rijtjeshuizen springt één gevel eruit: hij geeft op zijn bescheiden manier uitdrukking aan de hedendaagse architectuur.

Het klassieke grondplan van de woning, met drie aaneensluitende kamers had te veel nadelen. Daarom werd het bestaande huis gesloopt en kwam er een nieuwbouw in de plaats. Het ontwerp kreeg vorig jaar zelfs een vermelding in het kader van de prijs voor hedendaagse architectuur van de gemeente Ukkel. Het project getuigt immers van een "nieuwe, inventieve organisatie, gebaseerd op architectonische daadkracht".

Lees de hele reportage in Ik Ga Bouwen 402.

Tekst: Marie Delooz

Onze partners