In beeld: prijzenwinnende nulenergiewoning met wooncomfort als belangrijkste eis

28/07/16 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:31

Achter een bijzondere rijgevel in een doordeweekse straat in Waregem schuilt een verrassend ruime, comfortabele en bijzonder energiezuinige woning. Het huis van Stijn en Eveline sleepte behalve een architectuurprijs ook een nulenergiecertificaat in de wacht. Architectenbureau denc!-studio zette hier de puntjes op de i.

Bunkerachtige passiefwoningen behoren definitief tot het verleden. Dat maakt de speelse gevel van deze woning al meteen duidelijk. "De kroonlijsten van de twee flankerende woningen hadden een totaal verschillende hoogte", vertelt architect Bart Cobbaert van denc!-studio. "De linkse woning is veel hoger dan de rechtse. Om daarop in te spelen, hebben we de woning vormgegeven als drie gestapelde volumes, waarbij het bovenste volume de overgang tussen de linker- en de rechterbuur creëert. Door aan te sluiten op de gevelprofielen van de buren worden niet alleen warmteverliezen beperkt, zo konden we ook lelijke wachtgevels vermijden en integreert de woning zich mooi in de omgeving."

Lees meer in Ik Ga Bouwen nr. 392

Onze partners