In beeld: moderne woning aan de rand van het bos

22/10/14 om 14:49 - Bijgewerkt op 23/10/14 om 12:00

De eenvoudige en zuivere lijnen van deze woning, gelegen tussen een drukke steenweg en de rand van een bos, verzoenen op een doordachte wijze de karakteristieken van deze plek met de wensen van de eigenaars. Een realisatie van de hand van architect Hugo Bauwens, die een soort dagelijkse rust wilde creëren.

De bouwheren, een stel met drie kinderen, waren reeds eigenaar van de bouwgrond toen ze architect Hugo Bauwens toevallig ontmoetten op een werf in de buurt. Het terrein van 21 meter breed (aan de straatkant) en 50 meter diep lag aan de rand van het bos van Havré, de groene long van de stad Bergen. Voordien vormde het een verkaveling van twee percelen, gelegen in een landelijke omgeving met een enorme architecturale diversiteit. "Theoretisch was het verboden een plat dak te plaatsen. Afgezien daarvan, waren er niet meteen strikte richtlijnen qua impact op de omgeving of bouwstijl", vertelt de architect. Na het bestuderen van de plannen had de lokale dienst stedenbouw echter geen bezwaar meer tegen een plat dak. "Integendeel, onze plannen werden enthousiast onthaald en kregen alle steun, ondanks het ongunstig advies van de gedelegeerde gewestelijke ambtenaar", aldus de architect.

Compact en eenvoudig

De keuze voor een plat dak werd ingegeven door twee aspecten die essentieel waren voor het welslagen van het project: de compacte volumes (om de energieprestaties te optimaliseren) en de eenvoud van de architectuur. Die parameters stemden helemaal overeen met wat de bouwheren wilden én met de voorliefde van de architect voor een dergelijke architectuur.

Lees meer in Ik ga Bouwen & Renoveren n°375

Architecte Hugo Bauwens

www.hugobauwens.eu

Onze partners