In beeld: hoe een strakke, eigentijdse woning volledig tot zijn recht komt op deze smalle lap grond

12/04/16 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

Op een boogscheut van het Zoniënwoud, vlak bij de hoofdstad, realiseerde het bureau Open Architectes een uitgesproken eigentijds ontwerp. Deze halfopen woning valt op door een spel van in elkaar schuivende volumes - ingegeven door de context en het programma - en is gebouwd met een prefab houtskelet.

Toeval bestaat (niet)! Vol van het idee een huis te kopen, bezoeken Maurice en Clémentine een woning aan de rand van het Zoniënwoud, in de wijk waar ze het liefst zouden wonen. De teleurstelling is groot wanneer ze ter plaatse vernemen dat het huis net is verkocht. Nauwelijks bekomen van hun ontgoocheling zien ze aan de overkant een bord met "grond te koop". Dat klinkt als een uitnodiging. Al snel wordt het idee werkelijkheid en even later kan het avontuur beginnen.

Smalle lap grond

De optie bouwen is één ding, er zeker van zijn dat het plan haalbaar is, een ander. Het echtpaar klopt daarom aan bij Bertrand Noël van het bureau Open Architectes. Al snel blijkt het smalle terrein een minpunt, maar dat wordt gecompenseerd door de zeer gunstige ligging die het gezin erg bevalt. Hoe dan ook, een halfopen woning bouwen op een perceel van amper 8,50 m breed, is een echte uitdaging. De architect slaagde er echter in aan te tonen dat beperkingen als deze een echte troef kunnen zijn op voorwaarde dat er verstandig mee wordt omgesprongen. De legitieme wens van de bouwheren was een huis in een eigentijdse stijl te bouwen. "We wilden een moderne woning met een zeker cachet die gerieflijk en makkelijk te onderhouden was", vertellen ze. Meegaan met je tijd lijkt evident, zeker wanneer je nieuw bouwt. Enig probleem: het project ligt in een straat met hoofdzakelijk klassieke woningen waar modern soms moeilijk in past. Toch houdt niets de architecten nog tegen. "Uitgerekend deze problemen werden bepalend voor de vorm en de inhoud van dit project. Zijn problemen er niet om opgelost te worden?", kaatst Bertrand Noël de bal terug.

Geënt op de buur

Alles werd in het werk gesteld om het nieuwe volume te laten aansluiten op het profiel van de woning ernaast. Is de architectuur uitgesproken eigentijds, dan werden de verdiepingen letterlijk op het niveau van de bestaande verdiepingen geënt, zonder dat ze achteraan uitsteken. Zo moesten de buren niet aan lichtinval inboeten. Anderzijds legde de gemeente een minimumafstand van 2 meter op ten opzichte van de andere aanpalende woning en moest in de plannen een laterale insprong op de hoogste verdieping worden voorzien. Die beantwoordt aan de hoek die gevormd wordt door een klassiek hellend dak zoals dat van de andere huizen in de wijk. "Dit alles noopte ons ertoe wat te beknibbelen op de ruimte van de kamers van de bovenste verdieping maar we behielden toch een zeer interessante lage berging onder de rand van het platte dak", merkt Clémentine op.

Tekst: Marie Delooz - Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°389

Open Architectes - www.openarchitectes.be

Onze partners