In beeld: hoe een ongunstig georiënteerde bouwgrond een oase van rust werd

03/03/16 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Op een sterk hellend en ongunstig georiënteerd terrein werd een huis volledig in de lengte gebouwd. De architect en de bouwheren zaten vlug op dezelfde golflengte waardoor het project heel natuurlijk tot stand kwam.

Architecten zijn dol op dergelijke terreinen, locaties waar de hindernissen als vanzelf mee vorm geven aan projecten. Het hellende terrein beschikte over een ongunstige oriëntatie en neigde naar een talweg, een put in het reliëf waar het regenwater samenvloeit. De site schrikte dus heel wat kandidaat-bouwers af. Een koppel uit Namen liet er zich evenwel door charmeren. Ze wilden weg uit de stad maar toch in de buurt blijven van belangrijke verkeersassen. "We hebben geluk gehad dat we dit terrein vonden. Het is een pareltje", aldus de eigenaar. "Dergelijke percelen zijn zeldzaam in de streek: we hebben geen overburen en kunnen dus volop van een prachtig uitzicht genieten. Het is een magische plek, zowel in de zomer als in winter. De complexiteit maakt er nu net de charme van uit. Het gaat om een enorme oppervlakte van zowat een hectare maar lang niet alles wordt onderhouden en de lagergelegen gedeelten lieten we onaangeroerd."

Kers op de taart: het terrein ligt niet in een verkaveling. Een troef voor de eigenaars die droomden van een moderne constructie met een plat dak. Dat type architectuur past meestal niet in voorschriften die op verkavelingen van toepassing zijn.

Mimimalistische woning

Voor de concrete uitwerking van het project contacteerde het stel Olivier Dullier van A2 Architectes. "We dachten aan een minimalistische woning die praktischer zou zijn dan ons vroegere huis in de stad. Gemakkelijker te onderhouden ook en aangepast aan een gezin van vier. Mijn echtgenoot en ik houden van architectuur. We namen contact op met Olivier Dullier omdat we zijn huis geslaagd vonden en omdat het aanleunde bij wat we zelf wilden", legt de vrouw des huizes uit.

Het ontwerp en de uitwerking van het project kwamen er snel: tussen het eerste contact en de inrichting ging twee jaar voorbij. De architect en de bouwheren zaten vlug op dezelfde golflengte, zeker omdat de toekomstige bewoners precies wisten wat ze wilden qua volumes, indeling en budget. "Een moderne en eenvoudige woning, gebouwd met een beperkt aantal materialen om harmonie te garanderen", verduidelijkt de eigenares. "Onze voorkeur ging uit naar natuurlijke materialen; hout, glas, beton en staal. Openheid vonden we belangrijk, niet alleen binnenshuis maar ook naar buiten."

"Hoewel het terrein ons veel beperkingen oplegde, kwam het project bijzonder gemakkelijk tot stand", herinnert Olivier Dullier zich. "We zijn weinig gecompliceerde mensen. Dat spreekt ook duidelijk uit het huis", bevestigt de eigenares.

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°388

TEKST: Anne-Catherine De Bast - FOTO'S : Stéphanie Bodart

Architect Olivier Dullier - www.a2architectes.be

Onze partners