In beeld: hoe een beperkte oppervlakte toch voor veel ruimte kan zorgen

23/01/15 om 11:49 - Bijgewerkt op 16/02/15 om 15:01

Een beperkte grondoppervlakte en een uitgebreid wensenpakket noopten de eigenaars/architecten tot het ontwerp van een bijzonder gebouw waarin ze wonen en werken combineren. Een uitnodigende daktuin vormt letterlijk de kroon op hun werk.

Enkele decennia geleden kocht het architectenduo Cuypers en Quaeyhaegens een stuk grond in een van de meest verpauperde wijken van de stad Antwerpen. Twintig jaar later staat er op die plek een discreet maar interessant gebouw dat een ruim kantoor, een comfortabele stadswoning en een kleine muziekstudio onder één dak samenbrengt. En met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt: een riante daktuin.

De architecten wilden niet enkel in de stad werken maar ze wilden er ook wonen, vlak bij de winkels, de musea en de school van de kinderen. Ilze: "De stad leeft slechts door haar inwoners. Het is niet gezond dat een stad 's avonds leegloopt als de kantoren en de winkels hun deuren sluiten. Als we hier naast werken ook kunnen wonen, kan de kwaliteit van de buurt alleen maar beter worden." Bovendien hadden ze nog een wens op hun verlanglijstje: ze wilden de kwaliteiten van het stadsleven combineren met een plek waar ze kunnen verpozen tussen het groen. Niet evident in hartje Antwerpen!

Tekst: Agnes Mus / Foto's: Bieke Claessens

Ik ga bouwen & renoveren n°377

Cuypers & Q Architecten - www.cuypers-q.be

Onze partners