In beeld: Hoe deze bouwgrond (waar zo goed als alles fout aan was) toch een bijzondere woning werd

20/01/16 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:48

Dat een bouwgrond waar zo goed als alles fout aan was toch tot een bijzondere woning kan leiden, bewijst dit project. De architecten zetten minpunten als een ongunstige oriëntatie, beperkte privacy en een kleine oppervlakte vakkundig naar hun hand en bewijzen daarmee dat ieder nadeel zijn voordeel heeft.

Niet alleen de vorm van de bouwgrond maar ook de oriëntatie naar het noorden maakten van dit project geen gemakkelijke klus. Daardoor zag de bouwheer zich in de loop van het traject zelfs genoopt om van architect te veranderen. "Met het eerste plan bleven we op onze honger zitten. Zo waren de ruimtes allesbehalve optimaal ingedeeld en beschikten we over weinig privacy. Ook was de paal onder de overkraging - volgens de architect technisch noodzakelijk - voor ons een doorn in het oog", vertelt Reindert. "Toen we in de brochure van het evenement 'Mijn huis, mijn architect' een foto van een project van Graux & Baeyens architecten zagen, waren we meteen gecharmeerd door hun stijl. Bij het bezoek aan de woning werd dat gevoel alleen maar sterker. Daarom zijn we met ons project naar hen gestapt en we voelden meteen dat we op dezelfde golflengte zaten."

Buiten de lijntjes kleuren

Hoewel het architectenbureau in 2009 nog niet lang bezig was, zag het de opdracht meteen als een boeiende uitdaging. "In projecten als deze kan architectuur nog een echte meerwaarde betekenen. Architectuur is hier veel meer dan gewoon een mooi object: we konden met ons ontwerp echt bijdragen tot de woonkwaliteit. Dat we konden aantonen dat je voor de bouw van een kwalitatieve woning geen perfect perceel nodig hebt, maakte het voor ons boeiend", steekt Koen Baeyens van wal. "Tegelijk wilden we ondanks de diverse aan te pakken parameters wel één duidelijk antwoord bieden en de woning eigenheid geven. Al is er wel één onoverkomelijke voorwaarde om dat alles te realiseren: de bouwheer moet openstaan voor creatieve oplossingen die buiten de lijntjes kleuren. Dat is niet zo vanzelfsprekend maar in dit geval troffen we de perfecte bouwheer, iemand met een erg open geest die altijd volledig mee was in het verhaal", vult Basile Graux aan.

Hoezo halfopen?

Omdat beschikbare bouwgrond in Buggenhout erg beperkt is, was het niet zo gemakkelijk om een perceel te vinden. Dus toen de bouwheer eerder toevallig de kans kreeg om dit stuk te kopen, nam hij gelijk het risico. "Aan de straatzijde is de bouwgrond breed terwijl hij naar de achterkant toe in een punt loopt. Daardoor was er weinig contact met de omgeving mogelijk en dan vooral met het omliggende bos van Buggenhout. Daarom beslisten we samen al snel om het leefgedeelte naar de eerste verdieping te brengen en de slaapkamers op het gelijkvloers te integreren. Daarnaast was de vrije gevel van deze halfopen bebouwing naar het noorden gericht en lag de woning van de buren aan die kant. Om die reden kozen we ervoor om die vrije gevel volledig dicht te maken en aan de andere kant - langs de wachtgevel van de buurwoning - een ingesloten terras te creëren", stelt Baeyens.

Met die ingreep draaiden de architecten de logische opbouw van de woning dus helemaal om maar precies daardoor kunnen de bewoners genieten van hun privacy en groeide de leefruimte uit tot een gezellige cocon. "Het vele glas draagt bij tot het ruimtelijke gevoel en dankzij de integratie van de buitentrap hebben we zelfs het gevoel dat de woning niet is aangebouwd, maar dat we in een vrijstaande woning leven. Ook op de benedenverdieping palen alleen de technische ruimtes en de badkamer aan de woning van de buren. Naast de vele doorzichten naar de omgeving vind ik dat persoonlijk een van de meest geslaagde aspecten", stelt de bouwheer.

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°387

Tekst: Elien Haentjens - Foto's: Luc Roymans - Graux & Baeyens Architecten

Onze partners